TrendMicro

I produžni i zaštita

Proleće donosi lepo vreme ali i poneki problem za električne uređaje. A problem je prilično glasan i zove se grmljavina. Zato je pravo vreme za APC surge arrest – isprobali smo PF8VNT3‑GR, P5B‑GR i P1‑GR.

zastita-APCPF8VNT3Život u gradskom jezgru čini da ne brinemo previše o grmljavini, ali to ne znači da ste automatski zaštićeni od havarije. Ukoliko ne volite UPS ili vam je on suviše ozbiljan za neke uređaje, onda je barem korisno zaštiti ih od smetnji iz mreže, kojima uzrok može biti olujno vreme, ali i neke druge neispravnosti u vašem okruženju. Naime, gromovi „vole“ da udaraju u naponske kablove (postoje i razlozi za to), a ovima to opet smeta i pravi čitav niz problema. Jedan deo njih su kratkotrajni prenaponi koji mogu ugroziti vašu elektronsku opremu. Nekada je dovoljno da grom udari u blizini pa da nastane velika šteta. U gradovima su, istini za volju, kablovi obično ukopani tako da je rizik manji, ali nije potpuno nestao. Probleme mogu stvarati i uređaji u komšiluku koji jednostavno ne rade kako treba: ne mora biti neka velika mašina kao što je strug ili motor lifta, nekada je dovoljno da komšija ima mnogo star (zaista star) usisivač čiji motor ume da unosi ozbiljne smetnje u mrežu.

Najbolji vid zaštite jeste UPS, ali teško da ćete ga kupovati za uređaje za koje vam nije važno da li će ostati bez struje na kratko, tj. nije vam važno da li će se resetovati ako dođe do prekida napajanja. Iritantno je resetovanje bez vidljivog razloga, a još više prestanak funkcionisanja (kvar) uređaja ili nekog njegovog dela. Zato, ako vam smeta da imate (makr i zaliveni) akumulator u sobi ili vam se čini da je to preskupo, zaštitne utičnice su pravi izbor. Stariji čitaoci će se sigurno setiti „stabilizatora“ koji je stajao pored starih televizora i koji je zaista bio potreban. Od tada se popravio kvalitet elektroenergetskog sistema („bolja struja“, kako se u narodu često kaže), ali se povećala i osetljivost aparata.

Produžni sa dodacima

APC ponudio i niz proizvoda koji imaju zaštitnu funkciju, od jedne utičnice do produžnih sa 5 i 8 mesta. Kako idemo ka većim oznakama, tako imamo i više funkcija. Indikator ispravnosti uzemljenja je funkcija koja se dobija s produžnim kablovima, a korisna je jer često nismo svesni da li nam je uzemljenje dobro izvedeno. Najveći model ima i zaštitne priključke za telefon, kablovsku televiziju, te modem i mrežu. Iako bi kablovi za telefon i kablovsku televiziju trebalo u gradovima da idu ispod zemlje, to nije uvek slučaj, te su izloženi uticaju atmosferskih pražnjenja – grom ne mora da udari direktno u kabl da bi napravio problem. Osim toga, kada su poslednji put proverili gromobran na vašoj zgradi?

Utičnica nikad dosta, uvek se kupuju neki produžni da bismo imali mesta za sve uređaje. Razmislite da umesto običnog produžnog kabla za neke osteljivije uređaje (pre svega televizor, medija plejer itd) kupite ove utičnice sa zaštitom. Ako pri tome živite u kući ili znate (vidite) da kablovi vazdušnim putem dolaze do vaše zgrade, ovo je vrlo preporučljivo imati, a naročito model sa zaštitom za telefon i kablovsku TV. Sa malim ulaganjem štitite veću investiciju, ali i sopstvene nerve.

Model PF8VNT3 GR P5B GR P1 GR
Snaga 2200 VA 2200 VA 3500 VA
Izlazi 8ךuko, 1×kabl,
1×telefon, 1×LAN
5ךuko 1ךuko
Cena 5039 dinara 2229 dinara 1326 dinara

www.apc.com

dr Boris Stanojević

(Objavljeno u časpšisu PC#209)

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: ,