IBM: Čitanje misli za manje od pet godina

PCPress.rs ImageSvet se brzo menja, brže nego što smo mislili. A za pet godina, naučna fantastika više neće biti samo fantastika. Moći ćemo jedni drugima da čitamo misli i sami stvaramo energiju u svom domu. To su samo neka od predviđanja koja je IBM najavio pre nekoliko dana.

Međutim nećete moći samo da se zagledate u prijatelja ‒ ili, što bi bilo važnije, neprijatelja ‒ i da znate šta oni misle. Ali za pet godina ćemo možda moći da pozovemo nekoga ako pomislimo na to. Ili da mislima pomeramo kursor po ekranu. Naučnici su već napravili slušalice s naprednim senzorima koji čitaju električnu aktivnost mozga, prepoznaju izraze lica, nivo uzbuđenja ili koncentracije kao i misli. Ta tehnologija će svakako moći da se koristi u gejming industriji za pet godina. A doktori će moći da je koriste radi ispitivanja obrazaca u mozgu, što bi moglo da pomogne u oporavku posle moždanog udara i u boljem razumevanju poremećaja poput autizma.

Drugo veliko dostignuće koje IBM predviđa jeste da ćemo moći sami da stvaramo svu energiju koja nam je potrebna u kući. Zvuči prilično radikalno, ali s obzirom na sav ugljen-dioksid koji odlazi u atmosferu, bilo bi veoma dobro da je stvarno tako. Sve što se kreće ili proizvodi toplotu, moglo bi da stvara energiju ‒ hod, trčanje, vožnja bicikla, toplota iz kompjutera čak i voda koja teče kroz cevi. Razvoj tehnologije će omogućiti pojedincima da sakupljaju tu kinetičku energiju koja propada i koriste je umesto struje u svojim kućama, kancelarijama i gradovima.

Pročitajte i:  IBM predstavio Telium, AI čip dizajniran da detektuje prevare

Izvor: CNET News

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,