Dahua

IBM otpuštao starije radnike da bi izgledao „Cool“ i „Trendy“

U poslednjih pet godina, osim što je agresivno zapošljavao nove mlade radnike, IBM je otpustio oko 100.000 starijih zaposlenih, što je praktično trećina njihovog ukupnog globalnog broja zaposlenih. To je urađeno kako bi kompanija postala kul i u trendu i da bi se više svidela milenijalcima, kao Google ili Amazon, navodi se u tužbi koja je podneta zbog toga.

PCPress.rs Image

Tužbu za diskriminaciju radnika podneo je 61-godišnji Džonatan Lengli, bivši zaposleni u kompaniji. U njoj je navedeno da je samo u SAD-u u tom periodu otpušteno 20.000 radnika starijih od 40 godina, a i sam HR potpredsednik kompanije Alan Vild je u jednom intervjuu nedavno naveo da je u prethodnih pet godina otpušteno između 50.000 i 100.000 zaposlenih, kao i da su na njihova mesta primani mlađi kadrovi.

To sve ukazuje da je IBM želeo da promeni imidž stroge poslovne kompanije i da u očima javnosti (posebno mlađe) izgleda atraktivnije.

Kao odgovor na tužbu, iz IBM-a je stiglo saopštenje da oni godišnje zapošljavaju 50.000 ljudi i da troše skoro pola milijarde dolara godišnje na njihovu obuku. Ova kompanije svakodnevno dobija oko 8.000 aplikacija za posao, što ukazuje na zainteresovanost njihovih potencijalnih zaposlenih i ukazuje da je se ova 108. godina stara kompanija kreće u dobro pravcu i da ne mora da brine za budućnost.

Pročitajte i:  Google prilagođava Chrome traku za pretragu

Izvor: The Register

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,