BIZIT 23

IBM-ov AI test krvi može da pomogne u ranom otkrivanju Alchajmerove bolesti

Prethodni pokušaji da se pronađe lek za Alchajmerovu bolest završili su neuspehom, ali nova studija IBM Research tima ima potencijal da doprinese velikom napretku. Grupa istraživača iz IBM-a iskoristila je moć mašinskog učenja da bi pronašla način da detektuje biološki marker povezan sa bolešću (peptid koji se zove amiloid-beta) uz pomoć jednostavnog testa krvi. Rešenje koje su pronašli može čak i da otkrije rizik pojedinca da oboli od Alchajmerove bolesti pre skeniranja mozga i mnogo pre nego što počnu da se pojavljuju simptomi. Tehnologija bi bila od velike pomoći lekarima koji bi mogli bolje da vode brigu o svojim pacijentima.

PCPress.rs Image

Prema istraživanju objavljenom 2017. godine, koncentracija amiloid-beta u likvoru (cerebrospinalna tečnost) osobe počinje da se menja decenijama pre nego što se pojave prvi znaci bolesti. Ljudi koji već doživljavaju blago kognitivno oštećenje sa abnormalnom koncentracijom peptida u njihovoj cerebrospinalnoj tečnosti imaju očigledno 2,5 puta veće šanse da razviju bolest.

Nažalost, prikupljanje cerebrospinalne tečnosti za testiranje je veoma invazivno, skupo i nije idealno za proceduru ranog otkrivanja. IBM-ovi naučnici su koristili mašinsko učenje da bi identifikovali proteine u krvi koji mogu da predvide koncentraciju biomarkera u cerebrospinalnoj tečnosti. Kompanija je saopštila da je ovo prvi put da se tehnologija koristi za tu specifičnu svrhu, mada ćemo verovatno nastaviti da slušamo o mašinskom učenju u kontekstu neurodegenerativnih bolesti, jer IBM ima za cilj da nastavi da koristi AI kako bi naučnicima pomogao da bolje razumeju bolesti kao što je Alchajmer.

Pročitajte i:  Predstavljen prvi digitalni blizanac poznate ličnosti sa integrisanim ChatGPT-jem

Iako će testiranje stvarne cerebrospinalne tečnosti očigledno biti preciznije, IBM veruje da njegov test krvi može da pomogne da se predvidi rizik za Alchajmerovu bolest sa tačnošću do 77%. Metoda je još uvek u ranim fazama testiranja, ali u budućnosti, naučnici bi takođe mogli da je koriste kako bi pronašli odgovarajuće subjekte za programe koji razvijaju lek. Jedan od razloga zašto naučnici tek treba da pronađu nekoga je zato što je mozak većine ispitanika suviše daleko od otkrivanja. Ovaj test može da pronađe ljude u veoma ranim fazama kada još postoji šansa da se bolest uspori.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,