Top50 Glas publike

IBM patentirao pametni sat koji može da se transformiše u tablet

IBM već godinama nije napravio ni jedan uređaj za krajnjeg korisnika (pametni sat, telefon, tablet ili računar), ali ga to nije sprečilo da patentira ideju koja će možda biti upotrebljena nekad u budućnosti. Uostalom, ova kompanija već decenijama važi za IT kompaniju sa najvećim brojem patenata. Jedna od njihovih poslednjih ideja je pametni sat sposoban da se fizički transformiše u telefon ili tablet, koji će se nositi na ruci. Na današnjem nivou tehnološkog razvoja, takav proizvod nije moguće napraviti, ali ko zna, možda jednog dana postane stvarnost.

PCPress.rs Image

Patent se odnosi na pametni sat sa ekranom bez ivica, nešto većim od trenutno aktuelnih dimenzija ekrana na sličnim uređajima. Razlika je u tome što taj ekran može da se na neki način „multiplikuje“ četiri ili osam puta, čime se efektivno povećava njegova površina i rezolucija. U objašnjenju ovog koncepta IBM kaže da se za povećanje ekrana koristi slajder, a da su dodatni ekrani „spakovani“ ispod osnovnog.

PCPress.rs Image

Mišljenje je da ovakav proizvod sigurno nećemo videti na tržištu u narednim godinama, ali to ne sprečava IBM da patentira čak i ideje koje se danas možda mogu smatrati glupim. Strategija ove kompanije je da nagrađuje zaposlene čiji patenti budu prihvaćeni, jer se na taj način stvara baza za eventualno buduće licenciranje patentirane tehnologije, ali i za (sve unosnije) sudske tužbe za neovlašćenu upotrebu patenata.

Pročitajte i:  Najbolje iz 2022. godine: Telefoni i nosiva tehnika

Izvor: Venture Beat

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , ,