ePlaneta

IBM: Potpisan sporazum o razumevanju sa Institutom za fiziku

PCPress-IBM-Institut-za-fiziku-sporazum-o-razumevanju-1 U svečanoj sali Instituta za fiziku, 9. juna 2009. godine potpisan je sporazum o razumevanju između ove renomirane naučne institucije i kompanije IBM. Sporazum su potpisali Prof. dr Dragan S. Popović, direktor Instituta za fiziku i Miloš Đurković, direktor IBM Srbija. Svečanom potpisivanju visokotehnološke saradnje u oblasti superračunarstva su prisustvovali ipredstavnici Ministarstva za nauku i tehnološki razvoj. Saradnja sa globalnom mrežom partnerskih institucija u okviru Akademske Inicijative IBM je od strateške koristi kako za Institut za fiziku, tako i za širi naučno tehnološki sektor Srbije. IBM sa svoje strane, na ovaj način podiže saradnju sa naučnim institucijama i klijentima iz Srbije na viši nivo. PCPress-IBM-Institut-za-fiziku-sporazum-o-razumevanju-2 Partnerski odnos Instituta za fiziku, koordinatora nacionalne superračunarske inicijative “Plavi Dunav”, sa kompanijom IBM Srbija proizlazi iz uočene potrebe za uspostavljanjem zajedničke saradnje na realizaciji ključnih istraživačkih i obrazovnih aspekata ove nacionalne inicijetive. PC Press

 

 


Institut za fiziku Institut za fiziku je osnovan sa misijom da sprovodi kvalitetan istraživački i razvojni program u oblasti fizičkih nauka. Tu misiju uspešno realizuje več pola veka, stvarajući 10% ukupne naučne produkcije Srbije. Institut trenutno ima 170 zaposlenih (70 doktora nauka, 40 magista, 30 tehničara), kao i rastući broj doktoranata.

Pročitajte i:  Microsoft i IBM objavili izvorni kod MS-DOS-a 4.00 pod „open source“ licencom

IBM IBM je vodeća kompanija u poslovanju, razvoju i proizvodnji naprednih informacionih tehnologija. IBM nudi kompletna rešenja, od strateške analize, kroz integraciju sistema u poslovanje kompanije do angažovanja podizvođača. Kompanija je u Srbiji prisutna kroz IBM d.o.o koji trenutno zapošljava preko 80 mladih stručnjaka obučenih u IBM edukacionim centrima širom sveta za rad sa najnovijim tehnologijama i savremenim metodama rada.


Projekat “Plavi Dunav” Projekat “Plavi Dunav” (Blue Danube) je deo Evropskog partnerstva za razvoj superračunara (PRACE – Partnership for Advanced Computing in Europe) kome je Srbija pristupila u novembru 2008. godine. PRACE obuhvata mrežu superračunara u Evropi koji su organizovani po principu “slojeva”. Prvi, najmoćniji sloj (TIER 0) čine superračunari u Nemačkoj, Francuskoj, Španiji, Velikoj Britaniji i Holandiji. Ispod ovog nivoa nalaze se regionalni i nacionalni superračunarski centri (TIER 1), a najniži nivo čine lokalni centri na fakultetima i institutima. Sedmogodišnjim projektom planira se da Srbija u projekat uđe sa TIER 1 instalacijom “Blue Danube” (plavi Dunav) koja će biti instalirana u oviru Instituta za fiziku i predstavljaće regionalni i nacionalni centar. Planirano je da se instalacija Blue Danube nadograđuje svake godine, a po uzoru na ostale TIER 0 i TIER 1 superračunare, nakon 2-3 godine stara oprema bi se razmeštala u TIER 2 centre koji će se nalaziti u univerzitetskim gradovima, ali i sredinama u kojima bi mogli da doprinesu razvoju lokalne industrije.

Pročitajte i:  PC Press video: Zvuci Balkana u digitalno doba | prof. dr Dimitrije Golemović

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,