IBM POWER9 – arhitektura koja ruši granice

POWER9 nastavlja tradiciju da svaka sledeća generacija donosi poboljšane performanse po jezgru. IBM stavlja snažan naglasak na činjenicu da ima desetogodišnju mapu razvoja za AIX i za IBM. Kompanija želi da demonstrira da se ne samo dugoročno obavezuje prema svojim klijentima već i da će njeni operativni sistemi ostati „sveži“.

PCPress.rs ImageSledeća generacija IBM Power servera s novim POWER9 procesorom nedavno je ugledala svetlost dana.  Konstruisanje hardvera je dugoročan proces koji podrazumeva praćenje talasa potreba korisnika i planiranje nekoliko koraka unapred. Tačnost predviđanja u kom će smeru ići potrebe korisnika direktno utiče na uspešnost proizvoda.

Opšti zaključak je da je IBM novom Power generacijom još jednom uradio odličan posao i da je pre četiri godine, kada je od nule počeo sa nacrtima za čip POWER9, savršeno predvideo rast radnih kapaciteta, potrebu za veštačkom inteligencijom (AI) i masivnim setovima podataka. POWER9 arhitektura koristi vodeće nove tehnologije koje su osmišljene tako da omoguće napredak u upotrebi veštačke inteligencije i od nje se očekuje da protrese temelje računarstva u širokom opsegu industrija, omogućavajući transformaciju podataka u, kako se to kaže, moćno oružje.

PCPress.rs ImagePOWER9 platforme poseduju impresivnu diferenciranu tehnologiju. Pored ugrađenog virtuelizacionog softvera, ove platforme imaju 25 Gb/s portove, što omogućava jedno od najbržih mašinskih učenja (ML), enkripciju i mrežne akceleratore. Ovi linkovi podržavaju NVLink 2.0, OpenCAPI 3.0, i PCIe Gen 4. Nijedna druga platforma na tržištu ne podržava ovu vrstu opcija.

IBM Power sistemi dobro se pokazuju na kritičnim opterećenjima, gde su bitni pouzdanost, dugovečnost i performanse, što ima za rezultat visok nivo lojalnosti korisnika, kao i snažno prisustvo na vertikalama finansija i tržišta maloprodaje i telekomunikacija. U prvoj fazi predstavljanja POWER9 se pokazao kao odlična Linux platforma za nove korisnike sa AI i ML zadacima s dominantnim IO i odličnim PowerAI alatkama.

Nove platforme zasnovane na POWER9 podeljene su u tri porodice. Prvu čine serveri za mala preduzeća – AIX, IBM i, i Linux. Ova grupa obuhvata S922, S914 i S924 modele – platforme u opsegu od četiri jezgra, jednog soketa, 1 TB memorije u 2U šasiji, do 24‑jezgarne platforme od 4 TB s dva soketa u šasiji 4U. Svi modeli isporučuju se s PowerVM i podrškom za AIX, IBM i Linux. Za tradicionalne Power korisnike, verovatno najvažniji razlog za prelazak na POWER9 platformu jesu značajna unapređenja performansi, ugrađene cloud mogućnosti, kao i činjenica da je tehnologija robusna i otporna na buduće potrebe korisnika sa 25G linkovima i PCIe Gen 4. IBM oglašava 50 odsto poboljšanje performansi u odnosu na POWER8.

PCPress.rs ImageDrugu grupu novih POWER9 servera čine serveri optimizovani za sistem SAP HANA – modeli H922 i H924. Reč je o platformama u opsegu od četiri jezgra, jednog soketa, 4 TB memorije u 2U šasiji, do 24‑jezgarne platforme od 4 TB sa dva soketa u šasiji 4U. Svi modeli isporučuju se s PowerVM i podrškom za AIX i Linux. Bitan razlog za tradicionalne Power kupce za nadogradnju je masivan 4 TB memorijski pristup na sisteme s dva soketa, unapređene performanse, kao i potencijalno veća pouzdanost. IBM navodi da klijenti koji migriraju sa sistema HANA sa x86 na POWER platformu beleže dva puta bolje performanse. Platforme POWER9 sa 4 TB memorije sa dva soketa, sa dva standardna RDIMMS‑a, omogućavaju da korisnici brzo smeste sve HANA sadržaje na jedan server, pristupajući pravoj memoriji, bez prelaženja linkova servera ili usmeravanja na sporije skladištenje podataka.

Poslednja grupa je Linux platforma, koja svakako dolazi i sa PowerVM‑om. Ovaj segment obuhvata jednu platformu, L922, u opsegu od 12 jezgara, u konfiguraciji sa jednim soketom u 2U šasiji do 24 jezgra, u konfiguraciji sa dva soketa u istoj 2U šasiji. Potencijalno dobri razlozi za nadogradnju sa starijih Power sistema mogli bi biti unapređene performanse, kao i ugrađene cloud mogućnosti u PowerVC.

U odnosu na slične POWER8 sisteme, POWER9 isporučuje od 1,25 do 1,5 puta veće performanse po jezgru, omogućavajući korisnicima dodatno smanjenje trošenja licenci softvera koji se licenciraju po jezgru (Sub‑capacity licenciranje). 

PCPress.rs ImageUsredsređenost na arhitekturu i mogućnosti jezgra omogućava performanse jezgra koje su više nego dvostruko bolje u odnosu na upoređene x86 sisteme, u širokom opsegu standarda. Fokus nije bio samo na performansama već i na značajnom smanjenju troškova korisnika. L922 ima cenovne performanse koje su 2,4 puta bolje u odnosu na upoređene sisteme Intel x86 u okruženjima baza podataka i napredne analitike, poput Db2 Warehouse.

U cloud okruženjima POWER9 scale‑out sistemi iskorišćavaju prednosti superiornih performansi jezgra i propusnog opsega memorije, omogućavajući prednosti kako u vidu performansi, tako i u vidu odnosa učinka i cene. Na aplikacionom serverskom prostoru isporučuju 3,4 puta bolje performanse po jezgru i 2,4 puta bolji odnos cena i performansi u odnosu na x86 sisteme s dva soketa s kojima su poređeni.

Sa POWER9 procesorima, krećemo se ka novoj off‑chip eri, s naprednim akceleratorima poput savremenih radnih rešenja GPU i FPGAs, s veštačkom inteligencijom. Svedoci smo da je era on‑chip mikroprocesora – s procesnim radnjama integrisanim na jednom čipu – na neminovnom zalasku. POWER9 daje na mogućnost da se isprobaju nova rešenja arhitekture zahvaljujući kojima računarstvo ruši današnje granice maksimalno uvećavajući širinu propusnog opsega u sistemu.

Na neki način, POWER9 predstavlja savremenu posvetu klasičnim rešenjima, gde se ostvaruju interakcije između velikog broja čipova radi upravljanja CPU‑om, grafikom i floating‑point radnjama. Osnova POWER9 procesora jeste interni „informacioni superautoput“ koji razdvaja procesne radnje i omogućava naprednim akceleratorima da opsluže i analiziraju masivne setove podataka.

POWER9 je prva komercijalna platforma s podrškom za NVIDIA NVLink sledeće generacije, OpenCAPI 3.0 i PCI‑Express 4.0. NVIDIA NVLink sledeće generacije i OpenCAPI daju znatno brže performanse za priložene GPU jedinice nego PCI‑Express 3.0 u x86 sistemima. PCI‑Express 4.0 interkonekcija brža je dva puta nego PCI‑Express 3.0, decenija stara tehnologija, za koju su vezani aktuelni x86.

Mogućnosti procesora POWER9 koje ruše granice propusnog opsega i kapaciteta omogućavaju naučnim institucijama revolucionarne načine tumačenja podataka. Poslednju eru Top500 karakterisali su testovi poput LINPACK‑a, ali AI arhitektura kompanije IBM — koja se sastoji od POWER9 i PowerAI softvera – ima potencijal da u osnovi izmeni superračunarstvo s kognitivnim metodama za optimizovane performanse i unapređen uvid.

Kada je reč o cloud‑u, svaki Power sistem poseduje ugrađen virtuelizacioni softver, pod nazivom PowerVM, kao i osnovni cloud pod nazivom PowerVC, izrađen softver na OpenStack osnovi. Oni rade na sistemima Linux, IBM AIX i IBM i.

Korisnici mogu da urade nadogradnju, uz određenu naknadu, na PowerVC za SDI radi dobijanja kompletnog SDI steka, dodajući SDS (softverski definisano skladište) i SDN (softverski definisano umrežavanje) na osnovni PowerVC. Ukoliko korisnici preferiraju kontejnere, mogu da koriste softver IBM Cloud Private.

Poslednje što treba napomenuti, jeste to da IBM stavlja snažan naglasak na činjenicu da ima desetogodišnju mapu razvoja i za AIX i za IBM. Kompanija želi da demonstrira da se ne samo dugoročno obavezuje prema svojim klijentima već i da će njeni operativni sistemi ostati „sveži“.

Svu neophodnu pomoć u razumevanju ove arhitekture, ali i svih drugih IBM proizvoda i akreditovanih obuka, možete dobiti kod ovlašćenog IBM distributera za Srbiju i region, Ingram Micro doo Beograd (www.ingrammicro.rs).

Ingram Micro doo Beograd deo je Ingram Micro grupacije – najvećeg svetskog distributera u oblasti IT opreme, koja ima kancelarije u 45 zemalja i 154 distributivna centra širom sveta. Ingram Micro sarađuje s više od 1700 dobavljača i kupaca i posluje s preko 200.000 partnera u 160 zemalja. Danas na svetu ne postoji kompanija koja pruža toliko širok i sveobuhvatan spektar tehničkih i logističkih usluga.

(Objavljeno u PC#254)

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , , , , , ,