IBM predstavio „najmanji računar na svetu“

Kompjuteri ne moraju biti veliki uređaji koji zauzimaju mnogo prostora. Industrija je ovo shvatila pre nekoliko decenija, zbog čega danas imamo uređaje razumne veličine, a ne računare koji zauzimaju celu prostoriju (mada su i dalje tu, ali samo u specijalizovane svrhe). IBM je sada predstavio uređaj za koji kaže da je „najmanji računar na svetu“, manji i od zrna soli.

PCPress.rs Image

IBM je predstavio ovaj računar prvog dana IBM Think 2018 konferencije, u Las Vegasu, Nevada. Za računar koji je dimenzija 1mm x 1mm, kažu da je manji od zrna soli i da ima istu računarsku snagu kao x86 čip iz 1990. To svakako nije dovoljno za svakodnevne zadatke na koje se većina nas oslanja kod današnjih računara, ali to i nije svrha ovog čipa na prvom mestu. IBM kaže da će ovaj čip imati “nekoliko stotina hiljada tranzistora” i da će njegova proizvodnja koštati manje od deset centi. Biće u stanju da prati, komunicira, analizira i čak da radi sa podacima.

Namera je da bude izvor podataka za blockchain primenu, s obzirom da ima mogućnost praćenja pošiljki robe, otkrivanja krađe i prevare. Čak će biti u mogućnosti da obavi osnovne zadatke veštačke inteligencije, uključujući i sortiranje podataka. Naravno u ovom trenutku to je još uvek istraživački projekat u IBM laboratorijama gde se testira prvi prototip, i nije postao deo stvarnosti. U ovom trenutku nejasno je kada će biti u komercijalnoj upotrebi, a sam projekat se promoviše u sklopu „pet u pet“, predviđanja kompanije, to jest pet inovacija koje će uticati na promenu načina življenja u narednih pet godina.

Pročitajte i:  Može li nameštaj da ima blockchain?

Izvor: Ubergizmo

Facebook komentari:

Tagovi: , , , , , , , , ,