Zebra

IBM predstavio „najmanji računar na svetu“

Kompjuteri ne moraju biti veliki uređaji koji zauzimaju mnogo prostora. Industrija je ovo shvatila pre nekoliko decenija, zbog čega danas imamo uređaje razumne veličine, a ne računare koji zauzimaju celu prostoriju (mada su i dalje tu, ali samo u specijalizovane svrhe). IBM je sada predstavio uređaj za koji kaže da je „najmanji računar na svetu“, manji i od zrna soli.

IBM je predstavio ovaj računar prvog dana IBM Think 2018 konferencije, u Las Vegasu, Nevada. Za računar koji je dimenzija 1mm x 1mm, kažu da je manji od zrna soli i da ima istu računarsku snagu kao x86 čip iz 1990. To svakako nije dovoljno za svakodnevne zadatke na koje se većina nas oslanja kod današnjih računara, ali to i nije svrha ovog čipa na prvom mestu. IBM kaže da će ovaj čip imati “nekoliko stotina hiljada tranzistora” i da će njegova proizvodnja koštati manje od deset centi. Biće u stanju da prati, komunicira, analizira i čak da radi sa podacima.

Namera je da bude izvor podataka za blockchain primenu, s obzirom da ima mogućnost praćenja pošiljki robe, otkrivanja krađe i prevare. Čak će biti u mogućnosti da obavi osnovne zadatke veštačke inteligencije, uključujući i sortiranje podataka. Naravno u ovom trenutku to je još uvek istraživački projekat u IBM laboratorijama gde se testira prvi prototip, i nije postao deo stvarnosti. U ovom trenutku nejasno je kada će biti u komercijalnoj upotrebi, a sam projekat se promoviše u sklopu „pet u pet“, predviđanja kompanije, to jest pet inovacija koje će uticati na promenu načina življenja u narednih pet godina.

Pročitajte i:  Istraživanje pokazalo da telefoni dele vaše podatke svaka četiri i po minuta

Izvor: Ubergizmo

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , , , , ,