BIZIT 2022

IBM razvija AI koji predviđa rizik od razvoja psihoze

Veštačka inteligencija (AI) se može koristiti za predviđanje raznih stvari, kao što su navike kupovine, vreme, teme koje interesuju korisnika i tako dalje. O tome da se veštačka inteligencija primenjuje u zdravstvu smo već imali primer sa srčanim i plućnim bolesnicima, a sada su istraživači razvili novi AI koji može da predvidi psihozu.

PCPress.rs Image

Razvijen od strane istraživačkog tima IBM Computational Psychiatry i Neuroimaging, AI se koristi da predvidi koliki je rizik da pacijent razvije psihozu. Ovo se radi analizom govornih obrazaca 59 osoba, koji su zatim razdvojeni na različite delove i poređani na osnovu toga koliko su bile koherentne rečenice. Ovo je zasnovano na istraživačkom radu koji je urađen 2015. godine u posebnoj studiji. Iz prethodnog rada, 19 učesnika je razvilo psihozu za dve godine, dok preostalih 40 nije. Utvrđeno je da model, koji su istraživači koristili za analizu govornih obrazaca za predviđanje, ima 83 odsto tačnosti. Takođe je utvrđeno da oni koji mogu biti izloženi riziku od razvoja psihoze koristili su manje posesivnih zamenica kada su govorili i gradili manje koherentne rečenice.

Pročitajte i:  Discover Luxoft Day okupio više od 800 IT stručnjaka povodom početka rada Luxofta u Srbiji

Prema rečima autora studije Guillermo Cecchi, “Verujemo da je ovo značajan korak ka cilju razvijanja alata koji će proširiti i umnožiti domet neuropsihijatrijske procene izvan klinike, a koristiće kako lekarima koji se u praksi bave mentalnim zdravljem, tako i negovateljima i pacijentima”.

Izvor: Ubergizmo

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , , ,