iĐon & eŠtikla

Pre tridesetak godina većinu gadžeta koji se danas mogu kupiti za deset dolara mogli ste da gledate samo u naučno‑fantastičnim filmovima. I da im se divite. E pa ta veza je povratna – danas je sve je više retro dodataka.

10-stikleProleće je pravo vreme da obnovite svoju garderobu, ali i obuću. Čak i ako već imate kolekciju cipela na kojoj bi vam pozavidela i Imelda Markos, možda ćete poželeti da je obogatite nekim modelom koji inkorporira najsavremenije tehnologije. Uostalom, „ko ne voli cipele, ne voli ni ljude“, piše na jednoj prodavnici skupocene obuće u Podgorici, a tamo, izgleda, žive baš veliki poštovaoci cipela. I ljudi.

Za početak, mogli biste da nabavite svetleće papučice www.brightfeetslippers.com koje su trenutno na popustu – samo 20.25 USD. Što je mala cena da više nikad ne zalutate u mraku, na putu od spavaće sobe do kupatila. OK, LED možda nije hi‑tech, ali koliko puta ste se zakucali u onaj stočić u dnevnoj sobi?

Ako niste znali, odgovarajuća obuća vam može pomoći da se obogatite. Kupite japanke koje detektuju metal www.menkind.co.uk/gifts‑gadgets‑c112/gifts‑novelty‑c3/outdoor‑fun‑c223/outdoor‑toys‑c30/treasure‑seeker‑metal‑detector‑shoes‑p111217 za 20 GBP pa ćete, možda ovog leta, šetajući po peščanoj plaži, naići na zakopano blago. Ili gomilu čepova od pivskih flaša – što je takođe neka vrsta bogatstva. A kad se obogatite, onda ćete možda moći da kupite i neku lepšu obuću za plažu.

11-googleVeliki pomak u tehnologiji izrade obuće donosi Google. Na nedavno održanom SXSW festivalu u Ostinu predstavili su ultra‑pametne Adidas patike www.engadget.com/2013/03/09/google‑shoes/ sa ugrađenim mikroprocesorom, žiroskopom i zvučnikom. Patike se, preko Bluetooth‑a i Android telefona, povezuju sa Google Maps servisom i prate vaše kretanje. Sad, čovek bi rekao da svake patike koje obujete prate vaše kretanje, ali… razumeli ste. ZahvaljujućI ugrađenim senzorima, patike će regwistrovati vaše kretanje i/ili mirovanje, i po potrebi reći nešto kao: „Dosadno mi je“, ili „Želim da osetim vetar u pertlama“ ili neku drugu od 250 snimljenih motivacionih fraza. Na veliku žalost svih vas koji ste oduvek želeli kukajuće i zvocajuće patike, Google i Adidas za sada ne planiraju masovnu proizvodnju – patike su napravljene samo kao primer na koji način nove tehnologije mogu da se primene u predmetima za svakodnevnu upotrebu. I kao novi koncept advertajzinga, sa kojim Google trenutno koketira.

Alternativno, nabavite najsavremenije Nike Plus patike nikeplus.nike.com/plus/ koje, kada im dodate specijalno dizajnirani senzor, mogu skoro sve što i Google+Adidas patike. Jedino ćete za kukanje i zvocanje morati da se oslonite na ženu, muža, mamu, tatu, najbolju drugaricu… Što je najbolje, iPod/iPhone kompatibilne Nike patike možda već imate, jer su se u prodaji pojavile još pre nekoliko godina. U tom slučaju, potreban vam je samo Nike+ senzor, koji se kupuje posebno store.apple.com/us/product/MA368LL/E/nike‑%2B‑ipod‑sensor po ceni od 19 USD. Podrazumeva se da iPod ili iPhone 3GS već imate.

12-treasureJeftina varijanta za ljubitelje društvenih mreža – obične, platnene Keds patike u bojama karakterističnim za Facebook, Twitter, Flickr, Youtube (ne znam gde se izgubio LinkedIn): lumenbigott.com/social‑media‑shoes/I za sada postoji samo kao ideja. Čim se pojave u prodaji kupite jedne, pa ćete moći s pravom da kažete da ste se uhodali na društvenim mrežama.

A za geeky devojke nešto sasvim posebno: Christian Louboutin cipele na štiklu, sa izvezenom šarom u obliku štampane ploče i obaveznim crvenim đonom. U luksuznoj američkoj robnoj kući Neiman Marcus prodavale su se za 1016 USD, ali trenutno ih, nažalost, nemaju na lageru www.neimanmarcus.com/p/Christian‑Louboutin‑Lady‑Peep‑Geek‑Embroidered‑Red‑Sole‑Pump/prod147340259/

Najzad, ako vam se ništa od ovog ne sviđa, odštampajte sami svoje cipele. Kako je 3D štampanje sve popularnije i napreduje velikim koracima (u čizmama od sedam milja), nije daleko ni taj dan kada ćete zaista moći sami da odštampate cipele po želji. I ne samo cipele. 3D štampanje bi moglo trajno da reši problem velikog broja žena koje – nije valjda da niste primetili? – mahom idu gole i bose. U međuvremenu, dizajn studio Continuum iz Bostona www.continuumfashion.com/shoes.html prima porudžbine za jedinstvene, po meri pravljene 3D odštampane cipele od poliuretanske mase. Svima koji su ikada ušli u radnju i zatražili ženske cipele u broju 42 jasno je koji potencijal ima ova nova tehnologija; ni 900 USD nije mnogo, samo da od prodavca više ne morate da slušate fraze nalik na „Nemamo 42, ali probajte 39, komotan je kalup…“

Jelena Rupnik

(Objavljeno u časopisu PC#198)

Facebook komentari:
SBB