BIZIT 2022

IFA 2016: Koliko je pametan svet bezbedan?

Moramo priznati da je Kaspersky Lab kompanija koja već neko vreme problemu bezbednosti pristupa na malo drugačiji način od konkurencije. Ne radi se samo o antivirusnim rešenjima i njihovoj aktuelnosti, već sveobuhvatnoj analizi potencijalnim problema koji mogu nastati u svetu koji postaje spoj tehnologije i svakodnevnih aktivnosti.

Na ovogodišnjoj konferenciji Marco Preuss, direktor globalnog tima za istraživanje i analizu, fokusirao se na IoT, ali i koliko korisnici zaista veruju budućim tehnologijama, i koliko su sigurni u njihovu bezbednost. Digitalni stil života je trend koji polako, ali sigurno preuzima naše stare navike, i hteli, ne hteli imamo sve više “pametnih” uređaja oko sebe, koji međusobno razmenjuju neke podatke. Istraživanje na temu koliko poverenja korisnici imaju u pametne frižidere, naočare za virtuelnu realnost, povezane automobile i dronove. Istraživanjem je obuhvaćeno 500 nemaca tokom juna meseca koji svakodnevno koriste internet, i na osnovu rezultata dobijenih moramo priznati da su zaključci krajnje zanimljivi.

2016-09-01-15-40

Interesantno je da više od polovine ispitanika ne vidi sebe kako koriste virtuelnu realnost i prateće tehnologije u naredne tri godine. Čak trećina ispitanih kaže da su protiv procesa digitalnog plaćanja, dok je samo 45% reklo da nema preteranih briga u pogledu bezbednosti istog.

Pročitajte i:  Opasne ekstenzije u pregledačima ugrozile milione

Zabrinjavajuće je i poverenje u digitalnu kontrolu zdravlja i kondicije putem digitalnih uređaja kao što su pametni telefoni i fitnes narukvice, pa samo 17% ispitanika kaže da nema problema sa njima, dok ostatak populacije ne deli njihovu veru. Tu su i dronovi i autonomna vozila. Skoro polovina ispitanika je rekla da ne veruje dronovima, ni u kom obliku: ni za isporuku robe, ni u vojne svrhe, policijsko nadgledanje, pa čak ni kao hobi. Sa autonomnim vozilima, situacija je još gora. Samo četvrtina ispitanika nije imala jasan stav, dok su skoro 40% bili protiv, sa jasnim izjavama da nikada ne bi seli u vozilo ovog tipa.

PCPress.rs Image

Ono što je takođe interesantno je da pametni gradovi uživaju mnogo veće poverenje, pa skoro 80% ispitanih ima puno poverenje u kontrolu saobraćaja kroz senzore i pametne table (upravljanje saobraćajem u zavisnosti od trenutnog stanja). Tu su i digitalni izbori, pa 61% misli da se već sutra može preći na iste, bez bojazni po pitanju bezbednosti.

Skepticizam postoji i kada su u pitanju sajber bezbednost i privatnost, te više od polovine ispitanika veruje da je digitalni život postao mnogo manje bezbedan i da će se taj trend nastaviti u budućnosti.

Pročitajte i:  Nova zlonamerna kampanja “lovi” Discord tokene i podatke o kreditnoj kartici

Naravno, osnova svega je i razumno odlučivanje i razmišljanje o bezbednosti, te pametno ponašanje u digitalnom svetu.

stories-vert-2

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,