Imlek: Kako tehnologija menja rad u HR-u

Velika kompanija kao što je Imlek angažuje ljude veoma širokog spektra zanimanja, kako iz zemlje, tako i iz regiona. Koliki je uticaj tehnologije na rad u sektoru ljudskih resursa, objašnjava nam Veljko Stanojković, menadžer za naknade, beneficije i personalnu administraciju.

PCPress.rs Image

Proizvodnja mleka i mlečnih proizvoda sigurno spada u najosetljivije zadatke prehrambene industrije. Održavanje kvaliteta i standardizacija proizvoda moraju da ispune visoke standarde, a to je nemoguće bez dobrog tima – i tehnologije.

P: Ako tehnologija značajno menja procese proizvodnje i kontrole kvaliteta, da li se njen uticaj oseti i na rad u HR-u i možemo li napraviti neko poređenje „nekad i sad” u ovom domenu?

O: Svedoci smo kako tehnologija menja sve aspekte života i kojom brzinom se razvija i napreduje iz godine u godinu. Nijedan aspekt poslovanja nije „imun” na tehnološki razvoj pa tako i HR u uspešnoj kompaniji mora koristiti sve prednosti razvoja tehnologije kako bi doprineo sveukupnom razvoju kompanije. Samo za period od jednog radnog veka zaposlenog prešlo se s pisaće mašine, fiksnog telefona i digitrona na moćne računare, Internet velike brzine i mobilne telefone. Dok je mladim ljudima koji tek završavaju škole i fakultete prilično priridno i lagodno da rade uz pomoć novih tehnologija, osobe na zalasku karijera moraju da ulože mnogo truda i vremena da savladaju nove veštine i pobede strahove od nepoznate i nepredvidive budućnosti.

Jedan od zadataka HR-a svih tih godina bio je da pomogne ljudima da sve teškoće koje tehnoške promene donose uspešno prebrode kroz edukaciju i lični razvoj. S druge strane, s vremenom su nestajali mnogi od poslova pa su tehnološki viškovi druga strane medalje razvoja tehologije koje je HR morao sprovoditi ponovo sa ciljem daljeg kontinuiranog razvoja kompanija. Pored svega navedenog, HR je s vremenom morao i sam da se suočava s tehnološkim promenama i implementira sve inovacije u svoje HR procese susrećući se sa istim izazovima kao i svi ostali.

P: Spektar kadrova i njihovih znanja i veština koje zapošljava Imlek veoma je širok. Gde je uticaj tehnologije najviše promenio rad u HR-u i kako izgleda „regrutovanje” kadrova?

O: Kao što sam već naveo, HR se s vremenom suočavao s tehnološkim promenama i implementirao sve inovacije u svoje HR procese. Razvoj novih tehnologija omogućio nam je lakše vođenje evidencije o svim zaposlenima, lakše praćenje troškova i preformansi zaposlenih, lakše regrutovanje i selekciju zaposlenih itd. Uticaj tehnologije je prilično jak u domenu komunikacije i automatizacije proizvodnih procesa, pre svega administrativnih. Ono što bih posebno naglasio jeste značaj tehnologije u poslednjih godinu dana, u vreme pandemije Covid 19 virusa. Usled rada od kuće, mnoge aktivnosti preseljene su iz kancelarije u dnevnu sobu, što bez razvijene tehnologije nikako ne bi bilo moguće.

PCPress.rs Image
Veljko Stanojković, menadžer za naknade, beneficije i personalnu administraciju

Pored redovnih sastanaka, bili smo primorani i da različite treninge i obuke, ali i delove procesa regrutacije i selekcije kadrova, sprovodimo online. Korišćenje različitih online platformi u procesu regrutovanja kadrova najizraženije je u prvim fazama (izbora CV-jeva i prvog kontakta s kandidatima), dok se konačna odluka i dalje donosi nakon „živog” intervjua koji se trenutno obavlja uz poštovanje svih epidemioloških mera. Svakako je tehnologija umnogome doprinela da se proces selekcije ubrza i skrati vreme potrebno za popunjavanje otvorenih pozicija, ali su ipak iskustvo i veštine osoba odgovornih u procesu selekcije nešto što tehnologija u ovom trenutku ne može da zameni.

P: U kom smeru vidite da će se razvoj tehnologije odvijati u budućnosti i kakav će efekat tehnološke promene imati na HR?

O: U kom pravcu će se tehnologija razvijati nije jednostavno predvideti, kao što čovek koji je danas na zalasku svoje karijere nije mogao ni da sluti kakav ga tehnološki razvoj očekuje kad je na početku radio na pisaćoj mašini i pomoću digitrona. Ipak, mogu se naslutiti obrisi daljeg razvoja u skorijoj budućnosti gde bi veštačka inteleligencija trebalo da bude dominantna.

Već neko vreme u upotrebi su algoritmi koji obrađuju velike količine podataka, četbotovi koji komuniciraju sa zaposlenima, platforme koje autonomno obavljaju intervjue s kandidatima i te tehnologije će svakako biti u širokoj upotrebi u bliskoj budućnosti. Očekujem da će tehnologija u HR-u nastaviti da se razvija kako bi umesto ljudi obavljala procese koji su operativni dok sam prilično uveren da tehnologija neće moći da zameni HR u daljem razvoju zaposlenih, već će nam omogućiti više vremena da se bavimo ljudima.

Korisna adresa: Imlek.rs

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,