BIZIT 2022

Implantima protiv bolesti zavisnosti

Duboka stimulacija mozga je nova tehnologija koja podrazumeva ugrađivanje uređaja koji podsećaju na pejsmejker, koji nakon toga šalju električne impulse u mozak pacijenta. O novoj tehnologiji se još uvek raspravlja, budući da ugrađivanje uključuje rizične procedure, a efekti na ljudski mozak još uvek nisu potpuno jasni.

PCPress.rs Image

Neki eksperti ipak veruju da bi novi uređaji mogli da pomognu u lečenju depresije, Alchajmerove bolesti, pa čak i bolesti zavisnosti. Tako je jednom pacijentu u bolnici u Šangaju nedavno ugrađen implant koji funkcioniše na temeljima duboke stimulacije mozga, a kako bi mu pomogao da se izbori sa zavisnošću od narkotika. Pacijent tvrdi da implant za sada ima pozitivan efekat, iako nova tehnologija pomalo podseća na neki proizvod iz distopijske budućnosti koji se korist za kontrolisanje osećaja sreće, ljutnje, tuge i zadovoljstva.

PCPress.rs Image

Ideja da se tehnologija za duboku stimulaciju mozga koristi za lečenje bolesti zavisnosti izazvala je zabrinutost u medicinskim krugovima širom sveta, budući da nosi rizik od unutrašnjih krvarenja, izazivanja napada, infekcija, te promena karaktera pacijenata kojima su implanti ugrađeni. Mnogi tvrde da tehnologija zahteva dodatna testiranja kako bi se do kraja u tvrdilo na koje načine utiče na simptome bolesti zavisnosti, a kako se pacijenti ne bi dovodili u rizik.

Izvor: Futurism

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,