Implantirani magneti za kontrolu proteze

Inženjeri sa MIT-a razvili su sistem koji bi korisnicima robotskih proteza mogao omogućiti da osetljivije kontrolišu svoje bioničke udove. Tehnologija uključuje implantaciju parova malih magnetnih perli u mišiće. Kada se mišići stežu, perle se približavaju jedna drugoj, omogućavajući protetskim uređajima da preciznije izračunaju namere korisnika i da ih ogledaju.

PCPress.rs Image

Trenutni sistemi mere električnu aktivnost u mišićima, ali to nije tako tačno kao merenje stvarnog pokreta mišića. Medgadget je poslednji put pokrio tehnologiju u avgustu 2021. godine i od tada su je istraživači testirali na ćurkama, pokazujući da implantirani magneti ne izazivaju upalu ili iritaciju. Važno je da oni mogu pomoći u veoma preciznom merenju dužine mišića dok su ćurke prelazile stazu prepreka (da, zaista), odražavajući uslove u stvarnom svetu van laboratorije.

Čini se da svaka godina donosi nova poboljšanja u asistivnoj tehnologiji, kao što su nove robotske proteze i invalidska kolica. Nadamo se da će u budućnosti pacijenti koji izgube ud, ili iskuse slabost mišića ili paralizu, imati na raspolaganju čitav niz naprednih robotskih proteza, što će im omogućiti trenutnu i značajnu pogodnost i nezavisnost. Do tada, možemo planirati kako takve tehnologije napreduju.

Pročitajte i:  Novo priznanje za robota za mikrohirurgiju 

Ovaj najnoviji razvoj nastoji da poboljša način na koji robotske proteze mogu da osete namere svojih korisnika i da se kreću u skladu sa tim. Trenutno, takvi uređaji obično osećaju električnu aktivnost mišića koristeći proces koji se naziva površinska elektromiografija. Međutim, ovaj pristup ne uzima u obzir mišićnu aktivnost, u smislu brzine kretanja i dužine mišića tokom kontrakcije.

Da bi rešili ovo ograničenje, istraživači MIT-a su došli do novog pristupa koji nazivaju magnetomikrometrija. Ovo uključuje jednostavne parove implantiranih magnetnih perli koje se kreću zajedno dok se mišić kontrahuje i dalje se udaljava jedan od drugog dok se opušta. Ideja je da se robotskim protezama omogući da detektuju magnetni signal iz mišića i zaključuju namere korisnika.

Iako ovo može zvučati sjajno u praksi, a istraživači su pokazali da radi u kontrolisanim uslovima u laboratoriji, važno je testirati tehnologije u kontekstu stvarnog sveta. Dakle, u tom duhu, ovi istraživači su ugradili magnetne perle u ćurke i postavili ih da trče oko staze prepreka. Ptice su trčale i skakale preko prepreke, dok su istraživači procenili da li magnetne perle mogu da pruže tačna očitavanja dužine mišića.

Pročitajte i:  Robot za precizne hirurške intervencije

Srećom, sistem je bio veoma koristan u proceni dužine mišića i mogao je da obezbedi merenje za manje od jedne milisekunde. Štaviše, u poređenju sa tradicionalnijom opremom u pogledu tačnosti. Istraživači su takođe istraživali efekte perli na telo i otkrili da ne izazivaju iritaciju mišića, što sugeriše da su pogodne za dugotrajnu implantaciju.

Izvor: medgadget

Facebook komentari: