Top50 Glas publike

Indija će predložiti zakon koji zabranjuje privatne kriptovalute

Indija će možda postati država u kojoj se zabranjuju postojeće kriptovalute, u korist sopstvene. Donji dom indijskog parlamenta objavio je planove za predlog zakona koji će onemogućiti funkcionisanje svih „privatnih kriptovaluta“ u državi. To se odnosi i na popularne kriptovalute, kao što je Bitcoin. Umesto njih, parlament želi da predloži pripremanje framework-a koji će omogućiti kreiranje oficijelnog digitalnog novca, pod okriljem Indijske banke.

cryptovalute

Predlog će se naći na prvoj sledećoj sesiji indijskog parlamenta. Indija je odbacila kriptovalute kao zakonsko sredstvo plaćanja još 2018. godine, i preporučila je zabranu postojećeg digitalnog novca sa zatvorskim kaznama do 10 godina za prekršioce. Centralna banka je tada tvrdila da valuta nije stvarna. Vrhovni sud je promenio tu odluku 2020. godine i dozvolio je trgovanje kriptovalutama, ali kako izgleda, to neće imati trajni efekat.

Nije teško shvatiti zašto bi Indija želela da zabrani privatne kriptovalute i da uvede sopstvenu. Zvanična kriptovaluta bi državi dala veću kontrolu koja ograničava strani uticaj, ali bi obezbedila i stabilnost kriptovalute koja se danas vezuje za konvencionalni novac. Cene Bitcoin-a i drugih kriptovaluta imaju velike fluktuacije i sklone su manipulacijama, što bi se izbeglo izdavanjem „državne“ kriptovalute.

Pročitajte i:  Twitter, Elon Musk i prevare s kriptovalutama

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , ,