Indija izbacuje ID karticu za zdravstvene podatke

Indija bi mogla uskoro da napravi totalni bum kada je u pitanju njihov zdravstveni sistem. Zemlja je najavila planove da svakom Indijcu da karticu Health ID, koja čuva medicinske informacije poput stanja korisnika, recepata, i još drugih medicinskih podataka. Lekari i apoteke će ga ažurirati svakom fizičkom ili virtuelnom posetom. U idealnom slučaju, niko od korisnika neće morati da objašnjava lekaru svoje zdravstveno stanje ili o svojoj medicinskoj istoriji, ili da se brinu da li će dobiti pogrešan lek.

podaci who zvaničnika

Vlada donekle svesna pitanja privatnosti

Vlasnici kartica morali bi da odobre privremeni pristup svojim podacima sa svakom upotrebom, u idealnom slučaju kako bi se sprečile zloupotrebe i bezbednosni problemi. U ovom delu, vlada je bar donekle spremna da vodi računa o privatnosti korisnika.

Međutim, još uvek postoji zabrinutost oko sigurnosti samih podataka. Ako neko ukrade karticu, postavlja se pitanje šta ako uspe da pristupi podacima i manipuliše njima. Šta će se dešavati u hitnim slučajevima, a kartica nije pri ruci korisniku? Sve su to neka pitanja koja otvaraju čitavu lepezu potencijalnih problema do kojih može doći u praksi. Naravno, kao glavno pitanje nameće se šta će biti sa centralnom bazom podataka u kojoj će biti smešteni svi podaci, i ko će raditi na njenoj sigurnosti.

Pročitajte i:  Facebook je uklonio više od 20 miliona postova zbog lažnih informacija o COVID-19

Do sada nije spomenut vremenski okvir kada će kartice biti spremne za upotrebu. Nova vest dolazi u trenutku kada Indija najavljuje da će u narednih 1,000 dana svako selo biti povezano optičkim kablom. Za sada svakako postoji pritisak da se preispituju velike odluke. Indiju je teško pogodila epidemija Korona virusa, sa desetenama hiljada infekcija. Zdravstveni sistem pokazao se kao nedovoljno spreman za ovakve epidemije, i otud inicijative da se kompletno zdravstvo u Indiji podigne na jedan viši nivo. S obzirom na to da Indija ima 1,4 milijarde ljudi, ovo predstavlja zastrašujući izazov za državu.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:

Tagovi: