TrendMicro

Indija zabranila PUBG Mobile i preko 100 drugih aplikacija

U junu je Indija zabranila 59 aplikacija koje su napravile kineske kompanije, uključujući TikTok, WeChat i nekoliko QQ i Baidu aplikacija. Danas je Ministarstvo elektronike i informacione tehnologije zabranilo još 118 aplikacija povezanih sa Kinom. U saopštenju za medije, ministarstvo je reklo da je to učinilo, „u interesu suvereniteta i integriteta Indije, odbrane Indije i bezbednosti države“.

PCPress.rs Image

Zabranjeno ukupno 177 aplikacija

Aplikacije koje su od danas zabranjene uključuju PUBG Mobile, a ne verzija za desktop ili konzolu, kao i tri Alibaba aplikacije: Alipay, Taobao i Youku. PUBG Mobile je daleko najpopularniji, sa više od 40 miliona aktivnih korisnika mesečno u Indiji, ističe TechCrunch.

Zvaničnici kažu da su dobili nekoliko izveštaja o zloupotrebi mobilnih aplikacija. Navodno su neke aplikacije ukrale podatke korisnika i prenele ih na servere izvan Indije. To dolazi u vreme kada eskaliraju tenzije između Kine i Indije.

„Svi ovi podaci, njihovo pronalaženje i profilisanje elementima neprijateljskim prema nacionalnoj bezbednosti i odbrani Indije, što na kraju narušava suverenitet i integritet Indije, stvar je vrlo duboke i neposredne zabrinutosti koja zahteva hitne mere,” napisalo je indijsko Ministarstvo za IT.

Indija takođe razmatra pravila koja bi zahtevala da kompanije pribave dozvolu korisnika pre upotrebe njihovih ličnih podataka i olakšavaju vladi da pribavi identitet korisnika sa platformi društvenih mreža.

Pročitajte i:  Novi problemi za Google u Indiji

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,