Indijska smartfon priča

Sve više zemalja uključuje se u trku za tržište pametnih telefona, a najnoviji igrač stiže u Srbiju iz indijskog brenda Karbonn, čiju priču počinjemo modelom Sparkle V.

slika2flattGlobalno malo poznat brend krči put od 2009. godine, a ako je suditi po modelu koji je došao kod nas, ima čime da se uhvati u koštac na polju jeftinih a kvalitetnih uređaja. Model Sparkle V radi na Android One platformi koja treba da garantuje kvalitet uređaja izvorno iz tog dela sveta jer je Google zadužen za punu kontrolu softvera kako malo iskusni proizvođači ne bi morali da vode računa i o tom segmentu. Kod modela Karbonn Sparkle V očigledno su vodili računa o dizajnu, koji ne odudara od tržišnih standarda za srednju klasu. Zadnji deo izrađen je od solidne plastike, u našem slučaju bele boje, sa dominantnim natpisima proizvođača i Android One podrške. U gornjem delu upadljiva je kamera sa blicem, dok su se na desni bok smestile komande za kontrolu jačine zvuka i on/off taster. Prednjom stranom dominira FWVGA IPS ekran od 4,5 inča, bez mehaničkih dugmića, a upadljiv je i zvučnik pored kojeg je prednja kamera.

Za pogon modela Sparkle V u Karbonnu su izabrali provereni procesor Cortex A7 sa četiri jezgra na 1,3 GHz i Mediatek MT6582 čipset. Imajući u vidu da aparat podržava i 1 GB RAM memorije, odziv na komande sasvim je prijatno brz.

Kada je u pitanju funkcionalnost, na Sparkle V nemamo mnogo zamerki. Uređaj radi na operativnom sistemu Android 4.4 KitKat sa svim njegovim aplikacijama i podešavanjima, a najavljuje se i nadogradnja na Lollipop. Interfejs je dobro uklopljen, uz malu zamerku na rezoluciju od 480×854 piksela, koja se uglavnom viđa na aparatima od četiri inča. Ono što je dobro kod funkcionalnosti Karbonn Sparklea V jeste dual SIM opcija. Ispod poklopca mogu se smestiti dve kartice, od kojih jedna podržava 3G a druga 2G mrežu. Zahvaljujući tome uvek ćete biti dostupni za pozive, ali i moći da krstarite internetom.

Da bi ostao u srednjoj klasi i sa srednjih cenovnim rangom, Sparkle V je morao da prištedi na kamerama. Glavna (zadnja), a prednja dva megapiksela. Ipak, glavna kamera pravi slike zadovoljavajućeg kvaliteta zahvaljujući HDR opciji. Video‑snimci idu čak do 1080p formata. Ušteda je napravljena i u internoj memoriji koja ima samo 4 GB, pa sve što uslikate ili snimite čuvajte na eksternoj memoriji. Lokalna memorija može biti dovoljna za sistem i jedan deo aplikacija, ali treba povesti računa da većinu instalacija smestite na microSD karticu do 32 GB.

Kada se podvuče crta, Karbonn Sparkle V je zadovoljavajući smartfon i dobra ulaznica za indijsku kompaniju na naše tržište. U svom rangu telefon nudi brz procesor, solidne kamere, prosečan ekran i istu takvu autonomiju baterije od 1.700 mAh. Pohvalna je dual SIM opcija, što je karta na koju igra sve više kompanija prilikom prodora na svetsko tržište.

Model Karbonn Sparkle V
Ekran 4.5” 480×854, FWVGA IPS
Procesor Cortex A7 1.3 GHz quad-core (Mediatek MT6582 chipset)
Memorija 1 GB RAM, 4 GB fleš + microSD (do 32 GB)
Grafika Mali-400MP2
Komunikacija HSDPA 21 Mbps, HSUPA 5,76 Mbps, Wi-Fi 802.11 b/g/n, WiFi hotspot, BT 4.0
GPS Da, A-GPS podrška, Glonass
Kamera 5 MP, foto 2592×1944  piksela, HDR, video 1080p; web kamera 2 MP
Operativni sistem Android 4.4.4 KitKat
Dimenzije i masa 132×67×9,2 mm; 107 g
Cena 18.999 dinara
Kontakt www.roaming.rs

Radovan Bibić

(Objavljeno u časopisu connect 50)

Facebook komentari:

Tagovi: , ,