BIZIT 2022

Industrijski roboti produbljuju nejednakost plata

Izveštaj koji je objavio britanski Institut za istraživanja državne politike (IPPR) upozorava britansku Vladu da bi trebalo da interveniše i zaustavi automatizaciju koja povećava nejednakost plata. Roboti neće nužno biti štetni za ekonomiju, ističu u IPPR-u, pojašnjavajući kako bi zahvaljujući automatizaciji produktivnost u Velikoj Britaniji do 2030. godine mogla da raste za 0,8 do 1,4 odsto godišnje, a BDP za deset odsto. 

PCPress.rs Image

Takođe, upozoravaju kako to povećanje možda neće biti ravnomerno raspoređeno jer je “tehnički potencijal” za automatizaciju u kategoriji poslova koji zahtevaju niske kvalifikacije u proseku pet puta veći nego u kategoriji dobro plaćenih poslova. Na taj način su daleko veće šanse da će poslovi koji traže niske kvalifikacije u budućnosti biti ukinuti dok će samo radnici sa višim kvalifikacijama moći da traže veće plate.

PCPress.rs Image

Najveći rizik je identifikovan u sektoru veleprodaje i maloprodaje gde bi čak 65 odsto poslova moglo da bude automatizovano. Zatim sledi transport sa delom poslova pogodnih za automatizaciju od 63 odsto, i industrija gde odgovarajući deo poslova iznosi 58 odsto. Istovremeno bi se povećale plate radnika koji se služe sofisticiranim mašinama, što bi dodatno povećalo razlike u dohotcima, napominju u institutu. “Naša analiza pokazuje da su poslovi s potencijalom za automatizaciju povezani s ukupnim iznosom plata od 290 milijardi funti godišnje. Značajan deo tog iznosa će biti zamenjen većim platama koje su proizašle iz veće produktivnosti i iz novostvorenih radnih mesta ali značajan deo bi takođe mogao biti prebačen iz plata u dobit. U okviru toga neki radnici će dobiti veće plate a neki će biti zarobljeni u sektorima s niskim platama i niskom produktivnošću”, ističe naučna saradnica IPPR-a, Carys Roberts.

Pročitajte i:  Deezer prepoznaje ono što pevušite

PCPress.rs Image

Poslovi s najvećim rizikom automatizacije nesrazmerno su snažno bazirani u siromašnijim delovima zemlje, a obavljaju ih uglavnom žene i pripadnici etničkih manjina. Iako mislimo da su poslovi u privredi najugroženiji, moguće je da nisu pošteđeni ni oni kreativni, kao što je posao DJ-a koji od skora radi industrijski robot. “Kako bi se izbeglo produbljenje nejednakosti Vlada bi trebalo da pronađe načina da rasprši vlasništvo nad kapitalom i pobrine se da svi imaju koristi od pojačane automatizacije”, objašnjavaju iz IPPR-a. 

Izvor: BBC

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , , , , , , , , ,