Ingenuity: Prvi helikopter u kosmosu uspešno testirao baterije

Mars helikopter agencije NASA, po imenu Ingenuity, po prvi put je testirao svoje sisteme u kosmosu. Testovi su protekli kao što je planirano, te je letelica nastavila da se sa ostalim tovarom kreće put Crvene planete.

PCPress.rs Image

Prvi kosmički helikopter

Ingenuity je prvi helikopter dizajniran za neku drugu planetu, a put marsa je krenuo 30. jula, u paketu sa Mars 2020 Perseverance roverom. Planirano je da prvi let na Marsu ovaj helikopter obavi već 2021. godine, a ukoliko sve bude teklo po planu. Letelica će pokušati da leti, mada još uvek nije sigurno da će uopšte moću da lebdi. Naime, atmosfera na Marsu je 100 puta tanja nego na Zemlji, što je otežavajuća okolnost za letelice koje neometano funkcionišu na matičnoj planeti.

NASA je poslednjih šest godina radila na dizajnu Mars helikoptera, te se put Marsa krenulo krajem jula. Zvezda misije je Perseverance rover – robot koji je dizajniran da naučnicima pomogne da utvrde da li je život na Marsu ikada bio moguć. Helikopter će se naći na donjoj strani rovera, gde će ostati sve dok se ne spuste na crvenu planetu. Očekuje se da misija na Mars stigne u februaru 2021. godine, a Ingenuity će se od rovera odvojiti odmah nakon što slete. Perseverance će pratiti pokušaje poletanja, a uz pomoć neke od 23 kamera koje ima u svom sklopu.

Pročitajte i:  SpaceX Starship: Prvi povratak iz svemira

Helikopter je 7. avgusta po prvi put u kosmosu uspešno napunio i aktivirao svojih šest litijum-jonskih baterija. Ovo je bio prvi test od lansiranja, a ista aktivnost obavljaće se na svake dve nedelje. Punjenje baterija potrajalo je osam sati, a napunjene su do 35% od punog kapaciteta. Rover i helikopter bi na Mars trebalo da se spuste 18. februara 2021. godine, nakon čega će se letelica odvojiti od vozila i pokušati da poleti put marsovskog neba.

Izvor: space.com

Facebook komentari: