Top50 Glas publike

Inovacije koje će imati novi mobilni telefoni

Tržište mobilnih telefona neprestano uvodi inovacije u nove modele kako bi se potrošači ubedili da treba da zamene telefon koji su kupili pre godinu dana. Po svemu sudeći, glavna stvar ove godine će biti senzor za otisak prsta u okviru displeja, ali to je samo jedna od mnogih noviteta koji nas očekuju.

6 stvari koje će imati novi telefoni samsung s9 otiska prsta na ekranu mobilni smartfon

Početak godine je tradicionalno rezervisan za tračeve o novom Samsung Galaxy S modelu, pa se tako i ove godine mnogo očekuje od predstavljanja S9 modela u februaru. Ovaj model će otvoriti sezonu trendova koje će morati da isprate i drugi proizvođači ako žele da ostanu relevantni. To se posebno odnosi na mnoge kineske proizvođače koji vole da prate konkurenciju kako bi napravili model telefona sa istim ili jačim specifikacijama ali po nižoj ceni.

Iako je Apple iPhone X svojom cenom stvorio posebnu kategoriju skupocenih telefona, svojim brojnim inovacijama je naterao proizvođače, a pre svega Samsung, da se malo više potrude ove godine. Vrhunski dizajn više neće biti dovoljan, potrebno je uvesti inovacije koje zaista menjaju korisničko iskustvo. Jedno od njih je svakako senzor za otisak prsta na ekranu.

Pročitajte i:  Novi turistički aražmani

Senzor za otisak prsta u okviru displeja telefona

I dok se za Galaxy S9 nagoveštava da će verovatno imati mogućnost otključavanja telefona pritiskom na ekran, kineska kompanija Vivo je već predstavila model sa ovom opcijom. Ovo je jedna od najznačajnijih inovacija koje ćemo videti na telefonima ove godine. Prebacivanjem senzora za otisak prsta u displej donosi nove mogućnosti kada je dizajn telefona u pitanju. Na ovaj način konačno će biti moguće napraviti telefon gde će sa prednje strane biti samo displej. 

Trenutno se senzor na telefonima nalazi na prednjem delu ispod ekrana ili na zadnjem, iza kamere. I jedno i drugo rešenje ima svojih prednosti i mana – prednji senzor se mora fizički postaviti ispod displeja što produžava telefon. Senzor sa zadnje strane ograničava korišćenje telefona dok je na stolu, a teško je i pristupačan na telefonima sa većom dijagonalom. Korišćenjem opcije otiska prsta putem displeja ovi problemi se rešavaju na elegantan način.

Prednja kamera iza displeja

Jedna od glavnih kritika u dizajnu novog iPhone X modela je prednja kamera koja je praktično urezana u ekran. Prednja kamera, poput senzora za otisak prsta, predstavlja najveću prepreku kada je kreiranje telefona sa ekranom od ivice do ivice. 

Pročitajte i:  Novi turistički aražmani

PCPress.rs Image

Najbolje rešenje koje se pominje je da kamera bude skrivena iza displeja. Ovo rešenje bi omogućilo da zaista dobijemo telefone sa “samo” displejem sa prednje strane. Koliko je realistično da to bude izvedeno ove godine ostaje da se vidi. Imamo osećaj da će upravo novi model iPhonea imati ovu inovaciju. Kako bi drugačije ubedili ljude da treba da kupe novi model nakon što su za prethodni dali čitavo bogatstvo?

Savitljivi mobilni telefoni

Već su nam predstavljeni tanki televizori koje možete kao tapete da stavite na zid. Tehnologija se tek razvija, a čini se da će pravi bum doživeti upravo na tržištu telefona. Mogućnosti kreiranja telefona sa savitljivim ekranom su ogromne. Na ovaj način bi imali preklopni telefon ili model koji može lako da postane i tablet ukoliko se “razvuče” ekran.

Po poslednjim informacijama ove novitete će imati sledeća generacija telefona, pre svih Samsung Galaxy X, a trend će sigurno ispratiti i drugi proizvođači čim se usavrši tehnologija i postane isplativa. Savitljivi ekrani nisu novitet, ali će pravi izazov biti kreiranje savitljive baterije i komponenti kako bi se dobio telefon koji možete da savijete kao salvetu.

Pročitajte i:  Novi turistički aražmani

Od 2018. godine očekujemo zaista puno na polju unapređenja mobilnih telefona. Nadamo se da će se naša očekivanja ispuniti, a za prvo oduševljenje (ili razočarenje) nas čeka uskoro sa najavama ovogodišnjih flegšip modela najvećih proizvođača.

Izvor: CNET

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , , , ,