Ikotek

InSight Mars Lander i Curiosity Rover: Pogled iz kosmosa

Nove fotografije otkrivaju kako se Curiosity rover snalazi u crvenoj marsovskoj prašini, i nude pogled na daleki svet u okviru kojeg čovečanstvo ostavlja svoj trag.

PCPress.rs Image

Slike su nastale zahvaljujući HiRISE kameri koju čuva Mars Reconnaissance Orbiter (MRO), koji oko Crvene planete kruži od marta 2006. godine. Kamera već neko vreme prati Elysium Planitia, područje na koje se InSight spustio u novembru 2018. godine, a kako bi zabeležila promene u pejzažu, poput tragova koje rover za sobom ostavlja. Fotografije su snimljene 23. septembra, a kamera se nalazila na 272 kilometra od površine Marsa. HiRISE, skraćeno od High Resolution Imaging Science Experiment kamera je i ranije fotografisala InSight lander, ali su poslednje slike najjasnije do sada, a zbog toga što nije bilo peščanih oluja, te prašine u atmosferi.

Na objavljenim fotografijama može da se vidi i ruta Curiosity rovera koji se zaputio ka Mount Sharp, a rade se o fotografijama iz maja i jula 2019. godine. Rover je do podnožja planine stigao još 2014. godine, te se od tada penje ka vrhu. InSight i Curiosity se ne nalaze u neposrednoj blizini, te ih odvaja 600 kilometara, pa su fotografije najbolji dokaz da i jedan i drugi deo misije teku po planu.

Pročitajte i:  Oboren novi rekord: Helikopter na Marsu i dalje leti

Izvor: Space.com

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , ,