InSight poslao prvu jasnu fotografiju sa Marsa

Letelica InSight se uspešno spustila na površinu Marsa, te su sadržaji koji beleži već ušli na listu najpopularnijih na Instagram-u.

Signali koje šalje letelica agencije NASA ukazuju na to da su se solarne ploče otvorile na vreme, a stigli su zajedno sa fotografijama koje predstavljaju do sada najjasnije prizore sa Crvene planete. Očekuje se da svi instrumenti koji su neophodni za funkcionisanje letelice na površinu Marsa budu otpremljeni u sledeća dva do tri meseca, a fotografije koje su već stigle na Zemlju napravljene su Instrument Deployment kamerom, koja se nalazi na robotskoj ruci koja je pričvršćena na InSight. Pored pomenute fotografije koja jasno prikazuje Mars, tu su još dve koje su snimljene Instrument Context kamerom tokom sletanja, te prikazuju koliko je prašine letelica podigla tokom spuštanja.

Pročitajte i:  Pravo lice (i narav?) robota sa Internacionalne svemirske stanice

Iako su fotografije u centru pažnje javnosti, najvažniji deo su ipak solarne ploče, budući da od njih zavisi da li će letelica dobijati dovoljno energije, te koliko će još fotografija stići do stanice na Zemlji.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
Kaspersky Lab

PC Press - Top50
Tagovi: , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.