Instagram blokirao postove na zahtev Rusije

Instagram (u vlasništvu Marka Zuckerberga) je blokirao postove ruskog opozicionog lidera na zahtev organa vlasti. Da li je reč o poštovanju zakona ili cenzuri?

PCPress.rs Image

Ruske vlasti uveliko rade na uklanjanju postova u kojima Aleksej Navaljni, opozicioni lider, navodi dokaze koji ukazuju na korupciju u samom vrhu države. I dok je cenzurisanje medija već mejnstrim u Rusiji i svetu (Amerika nije izuzetak), internet je do sada bio bezbedno utočište. To se sada promenilo. 

Interesi pre principa ili poštovanje zakona?

Rusija je veliko tržište i očigledno je Mark Zuckerberg procenio da ne valja pogoršavati odnose sa vlašću. Verovatno je to glavni razlog zašto je Instagram popustio i blokirao postove o korupciji. Interesantno je da je Google, tj. YouTube, odbio da skine video u kome se pojavljuje Navaljni.

Video u trajanju od 25 minuta je do sada videlo skoro 5,5 miliona korisnika. Problem za vlast je što video ne mogu da skinu lokalni provajderi već to može samo Google direktno. Isto važi i za Instagram postove. Iako se YouTube nije oglašavao po ovom pitanju, jasno je da nije ispoštovana “molba” vlasti.

Pročitajte i:  Evropa obuzdava velike tehnološke gigante

Reakcije na blokiranje postova Instagrama

Zvanični razlog blokiranja postova je odluka suda da je privatnost oligarha Deripaske ugrožena objavljivanjem podataka o korupciji i povezanosti sa delovima vlasti. Poznati ruski tajkun tvrdi da su tvrdnje opozicije lažne i bezobzirne. 

Navaljni je optužio Instagram da je postupio po ilegalnim zahtevima za cenzuru dodajući da bi trebalo da se srame onoga što su uradili. Portparol Facebooka koji je vlasnik Instagrama dao je objašnjenje situacije:

Kada vlada neke države veruje da nešto što se nalazi na internetu krši njihove zakone, oni mogu da kontaktiraju kompaniju kako bi tražili od nas da onemogućimo pristup tom sadržaju. Te zahteve razmatramo pažljivo u skladu sa lokalnim zakonima. Transparentni smo u vezi svih zahteva vlada.

I dok je Facebook postupio po instrukcijama ruske vlade, još uvek se očekuje reakcija YouTubea, koji još uvek nije oborio spomenuti video.

Izvor: BBC

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,