BIZIT 2022

Instagram i obeležavanje obrađenih fotografija

Instagram je platforma na kojoj korisnici dele fotografije, ali je takođe i mesto koje fotografi i drugi kreativci koriste kao medij na kojem mogu da predstave svoj portfolio potencijalnim klijentima. Međutim, čini se da bi uskoro situacija mogla da se zakomplikuje za neke korisnike koji koriste platformu na taj način.

PCPress.rs Image

Naime, fotograf Toby Harriman otkrio je da dok se kretao po svom feed-u na Instagramu se pojavilo upozorenje „False Information“. U pitanju je bila fotografija čoveka koji stoji na planinama duginih boja, koje su očigledno obrađene.

Iako možemo da cenimo koliko ozbiljno Facebook i Instagram shvataju problematiku lažnih vesti ovih dana, umetnost manipulacije fotografija nije nova i kada se uradi pravilno, može biti zaista impresivna. Da Instagram-ovi algoritmi smatraju takve fotografije kao „lažne vesti“ ne deluju kao veoma pogodno označavanje i mogu da odvrate umetnike od prikazivanja svog rada potencijalnim klijentima.

Facebook je od tada na ovo pitanje odgovorio u izjavi koja glasi: „Ne sakrivamo sadržaj samo zato što je obrađen, već primenjujemo oznaku kada algoritam tako oceni. Nakon revidiranja provere činjenica, promenili su oznaku, tako da to više nije označeno kao lažno na Instagramu i Facebooku.“ To izgleda kao dodatni posao, ali možda bi algoritam mogao da bude bolje podešen kako bi više razlikovao umetnička dela i fotografije koje su jasno obrađene samo da bi poslale pogrešnu poruku.

Pročitajte i:  Instagram će prikazivati još više postova sa naloga koje ne pratite

Izvor: Ubergizmo

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , ,