BIZIT 2022

Instagram menja svoj algoritam nakon optužbe da cenzuriše pro-palestinski sadržaj

Instagram je izvršio promene u svom algoritmu nakon što se grupa njegovih zaposlenih žalila da pro-palestinski sadržaj nije bio dostupan korisnicima tokom sukoba u Gazi. Zaposleni su uputili brojne apele o sadržaju koji je cenzurisan Instagramovom automatskom moderacijom, poput postova o džamiji al-Asqa, koji su greškom uklonjeni.

Instagram menja svoj algoritam nakon optužbe da cenzoriše pro-palestinski sadržaj.

Originalni i deljeni sadržaj rangiraće se podjednako

Instagram navodi da promena nije samo odgovor na zabrinutost zbog pro-palestinskog sadržaja, već je kompanija shvatila način na koji je aplikacija funkcionisala. Veliki broj korisnika je preko deljenih postova iskazao zabrinutost oko dešavanja u oblasti Gaze, i verovali su da kompanija potiskuje određene teme. Twitter, Facebook i Instagram kritikovani su tokom proteklih nekoliko nedelja zbog neobjavljivanja sadržaja oko sukoba između Izraela i Palestine.

Ranije ovog meseca Twitter je uklonio nalog palestinskog pisca, za šta je kasnije izjavio da je to urađeno greškom. Instagram se na kraju izvinio nakon što mnogi profili 6. maja nisu mogli nekoliko sati da postavljaju sadržaj vezan za Palestinu, gde se tvrdi da je došlo do određenih tehničkih problema. Instagram je naveo da je više puta čuo od svojih korisnika da su im zanimljivije originalni story-ji prijatelja nego deljeni sadržaji. Kompanija je zbog toga prioritet dala originalnim postovima, ali zbog povećanja deljenog sadržaja, moraće da se uradi promena algoritma. I dalje se veruje da korisnici preferiraju originalne objave, pa se razmišlja o novim alatima koji fokusiraju story-je na originalan sadržaj.

Pročitajte i:  Instagram: Vreme je za tekstualne postove

Izvor: The Verge

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: