ePlaneta

Instagram nije uklanjao obrisane fotografije sa svojih servera

Nezavisni istraživač bezbednosti aplikacija, Saugat Pokharel, nagrađen je sa 6.000 dolara za otkrivanje baga u Instagram-u zbog kojeg se obrisane fotografije i privatne poruke nisu zaista brisale sa servera. To je otkrio tako što je download-ovao svoje podatke sa ove društvene mreže, a među njima su se nalazile i fotografije i privatne poruke koje je davno pre toga obrisao sa svog profila.

PCPress.rs Image

Čuvanje obrisanih podataka – neko vreme

Iz Instagram-a je stiglo pojašnjenje da je uobičajena procedura da kompanije određeni vremenski period čuvaju obrisane podatke, pre nego što iz potpuno obrišu iz svoje mreže. Time štite korisnike da, ukoliko su podatke obrisali slučajno, mogu da ih vrate u pređašnje stanje. Oni su naveli da obrisane podatke čuvaju još 90 dana. Međutim, Pokharel je među svojim bekapovanim podacima pronašao i slike koje je sa Instagrama obrisao pre više od godinu dana. Ovo je prijavljeno kompaniji u oktobru prošle godine, kroz Instagram bug bounty program, a greška je ispravljena tokom ovog meseca.

Pročitajte i:  WhatsApp testira deljenje statusa direktno na Instagramu

Ispostavilo se da su obrisane fotografije bile dostupne samo kroz Instagram-ov „Download Your Information“ alat. Navedeno je da ova greška nije nikom naudila, a istraživač je nagrađen zbog otkrivanja i prijave greške kompaniji.

Izvor: TechCrunch

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,