eCommerce 2020

Instagram planira blokiranje haštagova koji služe za širenje dezinformacija

Nakon što je kritikovana za dozvoljavanje haštagova kojima se brže šire lažne vesti, kompanija Facebook odlučila je da se pozabavi ovom opcijom u okviru Instagram-a, te ograniči mogućnosti za zloupotrebu.

Problem je izašao u prvi plan nakon što su se pojavili tagovi koji promovišu postove u kojima se tvrdi da „vakcine mogu da ubiju“, pa će Instagram na prvom mestu blokirati one tagove koji šire dezinformacije u vezi sa vakcinama, da bi se kasnije proširio i na druge netačne informacije. Tako su već blokirani haštagovi poput #vaccinescauseautism i #vaccinescauseaids, a sada se planira blokiranje i onih koji ne sadrže konkretnu informaciju, ali se koriste za širenje lažnih vesti – poput #vaccines1234.

Kada Instagram blokira neki haštag više nije moguće pronaći one sadržaje koji su bili organizovani u okviru njega, pa klik na banovani haštag ne donosi nikakve rezultate, čime se sprečava dalje širenje netačnih, te malicioznih informacija. Pored toga, Instagram radi i na drugim načinima za borbu protiv lažnih vesti, pa se već pojavilo ono u obliku pop-up poruke koja se pojavljuje svaki put kada neki korisnik pretražuje problematični haštag.

Pročitajte i:  Facebook najavio nova bezbednosna podešavanja za Messenger

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,