BIZIT Seminar

Instagram: Sajtovima potrebna dozvola fotografa da embeduju postove

Način na koji se koristi Instagram funkcija embedovanja može uskoro da se značajno promeni. U izjavi za Ars Technica, Instagram je rekao da ljudima koji koriste njegovu funkciju embedovanja ne daje dozvolu za autorska prava da prikažu sliku koju embeduju.

instagram aplikacija

„Iako nam uslovi omogućavaju da dodelimo pod-licencu, ne dajemo je za naš embed API“, rekao je PR Facebook-a. „Naše smernice platforme zahtevaju da treća lica imaju neophodna prava od odgovarajućih nosilaca prava. To uključuje i obezbeđivanje licence za deljenje ovog sadržaja, ukoliko je licenca zakonski potrebna.“

Ne bez dozvole

Drugim rečima, pojedinci, preduzeća i publikacije moraju od nekoga da traže zasebnu licencu ako žele da dele sadržaj korišćenjem Instagram embed funkcije. Ukoliko to ne učinite, moglo bi da dovede do tužbe zbog kršenja autorskih prava. O ovom problemu pisali smo i ranije, a o slučaju Instagram fotografa i portala Mashable možete pročitati ovde.

Iako će profesionalni fotografi verovatno pozdraviti najavu Instagrama, teško je pretpostaviti kakav će efekat ova politika imati na redovne korisnike. Ukoliko kompanija ne istakne pojašnjenje politike, većina ljudi neće znati da treba da dobiju dozvolu pre nego što mogu da embeduju nečiju fotografiju. Instagram je takođe rekao Ars Technica da istražuje načine kako korisnicima da pruži veću kontrolu nad tim ko može da embeduje njihove fotografije.

Pročitajte i:  Kako sakriti status aktivnosti na Instagramu na Androidu i iOS-u

Ili će Instagram da onemogući embedovanje u suprotnom može da dođe do tužbi za korišćenje funkcije bez dozvole, u najmanju ruku će doći do dramatičnog smanjenja količine Instagram sadržaja koji vidite izvan aplikacije. Zamislite recimo koliko će tada biti manje vesti o poznatim ličnostima…

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , , , , ,