TrendMicro

Instagram zahteva od korisnika da unesu svoje godište

Korisnici Instagram-a uskoro će morati da unesu datum svog rođenja kako bi mogli da nastave sa upotrebom platforme. Ranije je ova kompanija zahtevala da samo novi korisnici moraju da potvrde da su stari najmanje 13 godina. Promene se prave kako bi se platforma učinila bezbednijom za mlađe korisnike.

PCPress.rs Image

Datum rođenja će se koristiti za predlaganje podrazumevanih podešavanja privatnosti u sistemu i neće biti javno vidljiv podatak. U saopštenju koje je izdato tim povodom kaže se da će i zahvaljujući toj informaciji biti u mogućnosti da razvijaju nova iskustva koja su u skladu sa godištem korisnika. Ova promena započeta je danas i u narednim nedeljama korisnici mogu da očekuju da će biti upitani za godište, nakon čega će dobiti i sposobnost bolje kontrole svog naloga.

Reakcije na ovu najavu su različite. Mnogi korisnici su primetili da Instagram ne verifikuje datum rođenja, što u startu diskredituje ceo ovaj pokušaj. Drugi su skeptični zbog činjenice da će Facebook (koji je vlasnik Instagram-a), dobiti još ličnih podataka o korisnicima.

Pročitajte i:  Facebook i Instagram od sada podržavaju NFT u SAD-u

Ipak, promene su nastale nakon što su razne agencije i zakonodavstva počele da pooštravaju zakone i pravila koja se tiču zaštite privatnosti dece na Internetu. Children’s Online Privacy Rule, pravilo koje se sve više forsira, zahteva zabranu funkcionisanja servisa koji prikupljaju podatke korisnika mlađih od 13 godina. Uostalom, YouTube je već to osetio na svojoj koži, nakon što ga je Savezna trgovinska komisija kaznila sa 170 miliona dolara zbog nelegalnog prikupljanja informacija o deci.

Izvor: NPR

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,