Institut za fiziku u Beogradu opremljen postrojenjem HP PARADOX IV

U okviru nabavke kapitalne opreme za potrebe naučne zajednice u Srbiji, preko Jedinice za upravljanje projektima Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Laboratorija za primenu računara u nauci Instituta za fiziku opremljena je superračunarskim postrojenjem PARADOX IV, baziranim na platformi kompanija HP i Intel.

hp

 

Tim povodom, u utorak, 16. septembra, održana je konferencija na kojoj je predstavljeno novoinstalirano postrojenje, koje predstavlja najznačajniji centralni računar visokih performansi u regionu.

HP PARADOX je postrojenje integrisano u sve regionalne i pan-evropske superračunarske infrastrukture. Ovom instalacijom laboratorija na Institutu za fiziku postaje vodeća u jugoistočnoj Evropi, imajući u vidu da je opremljena postrojenjem računara visokih performansi najnovije generacije.

Superračunarski klaster predstavlja integrisano, vodom hlađeno postrojenje, sa ukupno 2500 procesora najnovije generacije organizovanih u 220 nodova različite namene, sa preko 4 terabajta RAM-a, 106 Tesla grafičkih kartica i ukupnom procesorskom snagom od preko 110 teraflopsa. Klaster je ujedno i postrojenje za masivno skladištenje digitalnih podataka sa ukupnim kapacitetom od 200 terabajta.

Prema rečima direktora kompanije Hewlett Packard, Miloša Đurkovića, ovo je istorijski trenutak za srpsku nauku jer nabavkom super kompjutera Srbija stupa na svetsku mapu zemalja sa ovim tehnologijama. Primena ovih računra je velika ne samo u nauci nego i u privredi, za dalji razvoj istraživanja i napredak. Sada Srbija ima šanse da postane regionalni centar u superkompjutingu.

Pročitajte i:  Američko PC tržište u porastu zbog velike potražnje za prenosnim računarima

Osnovna ideja ovog projekta je brži razvoj superračunarstva u Srbiji i regionu. Korisnici iz akademske zajednice Srbije mogu pristupiti Paradoxu IV kroz Nacionalnu Grid infrastrukturu Aegis, a korićenjem superračunarske mreže pristup imaju i istraživači širom Evrope.

Facebook komentari:

Tagovi: , , , ,