BIZIT Seminar

Intel Core X Series procesori predstavljeni na sajmu Computex 2017

Intel je najavio novu seriju desktop procesora, pod imenom Core X. To je platforma namenjena entuzijastima, vlasnicima desktop računara koji žele bolje performanse kroz overkloking, igranje igara na 4K displejima, ali i ljubiteljima renderinga i obrade video-datoteka velikom brzinom.

PCPress.rs Image

Udarni su Core i9 procesori, potpuno nova serija procesora otključanih za overkloking i s brojem jezgara koji daleko prevazilazi dosadašnje procesore. Tako najsnažniji model Core i9 7980XE ima čak 18 fizičkih jezgara, a s hyperthreading-om, logi;ki broj jezgara raste na 32. Najslabiji Core i9 model još uvek ima 10/20 jezgara, a od kupovine vas može odvratiti samo povisoka cena.

Intel je pripremio i DIY kit koji nove Socket 266 procesore uparuje s pločom X299. Posebno ćete morati i da dokupite TS13X – specijalno razvijeni sistem tečnog hlađenja koji treba da reguliše 140 W TDP najsnažnijeg modela. Svi Core i9 procesori imaju i Turbo Boost 3.0 koji još više diže radni takt ako to zatreba.

Za korisnike nešto skromnijih prohteva (ili plićeg džepa), Intel je prirpremio i nove Core i7/i5 modele s manjim brojem jezgara i srazmerno nižom cenom, ali koji takođe spadaju u X-series liniju procesora. Prodaja počinje već u junu, ali se top modeli očekuju tek u avgustu. Napominjemo da su procesori namenjeni desktop računarima i da za sada nema vesti o sličnoj seriji za ljubitelje prenosivih i konvertibilnih računara.

Pročitajte i:  Windows 12 zasnivaće se na AI funkcionalnostima

PCPress.rs Image

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , ,