Intel i cloud računarstvo: udruženje za otvorene data centre

Intel-OpenDataCenterNa događaju održanom u centru za nauku i inovacije, CERN, kompanija Intel predstavila je danas nekoliko novih inicijativa u sastavu projekta „Cloud 2015” koje za cilj imaju da Internet računarstvo zasnovano na opciji cloud načine sigurnijim, interoperativnijim i jednostavnijim.

Intelov projekat Cloud 2015 ima tri ključna elementa: „federated cloud” koji omogućava kompanijama da razmenjuju podatke preko internih i eksternih cloud-a, „automatska” mreža koja omogućava sigurno kretanje aplikacija i podataka kako bi se značajno unapredila energetska efikasnost u data centrima, i „client-aware clouds” koji znaju koji tip aplikacija, komandi i procesa treba da se desi u cloud-u ili na vašem laptopu, smartphon-u ili nekom drugom uređaju – i zbog toga uzimaju u obzir jedinstvene karakteristike korisnika i uređaja kako bi online iskustvo bilo optimizovano u potpunosti.

Intel planira da podrži ove ciljeve stvaranjem softvera i ugradnjom novih karakteristika u Intel® Xeon® procesore, koji obuhvataju opcije kao što su Intel® tehnologija virtuelizacije (Intel® VT) i Intel® Trusted Execution Technology (Intel® TXT) koje predstavljaju osnove današnjeg cloud računarstva.

Savez otvorenih data centara

Korak napred ka projektu Cloud 2015, predstavlja napor koji je uložila kompanija Intel da bi stvorila Savez otvorenih data centara (Open Data Center Alliance), koaliciju koja obuhvata više od 70 vodećih kompanija koje zajedno investiraju više od 50 milijardi dolara godišnje u oblast IT, i koje trenutno rade na cloud istraživanjima ili projektima. Članovi Upravnog odbora saveza su predstavnici kompanija BMW, China Life, Deutsche Bank, J.P. Morgan Chase, Lockheed Martin, Marriott International, Inc., National Australia Bank, Shell, Terremark i UBS. Savez će obezbediti potreban hardver i softver koji će dovesti do stvaranja otvorenijih i interoperativnijih rešenja u oblasti cloud i data centara. Intel igra jedinstvenu ulogu savetnika unutar saveza, čije je prvobitno članstvo bilo fokusirano na kompanije koje su u kontaktu sa krajnjim korisnicima, pre nego na kompanije provajdere iz oblasti tehnologije.

Pročitajte i:  Migracija u cloud ne pokazuje znake usporavanja, uprkos strahovanjima kompanija

Intel prihvata viziju i planove Saveza otvorenih data centara koji će dovesti do obezbeđivanja proizvode i rešenja u skladu sa postavljenim ciljevima. Intel će sarađivati sa svojim hardver i softver partnerima, kako bi podstakao ovu granu industrije da stvara inovacije u oblasti otvorenih standarda, obezbeđujući kraće rokove za pojavu naredne generacije Interneta, i donoseći otvoreno, interoperativano i sigurano cloud računarstvo koje će dati podsticaj pojavi narednih generacija kompanija, filmova, igara, socijalnih mreža i ostalih joše neotkrivenih Web usluga.

„Privreda ima priliku da poveća potencijale cloud računarstva, donoseći još bolje ekonomske uslove kroz ovu transformaciju,” izjavio je Kirk Skaugen, potpredsednik i generalni direktor grupe Intel Data Center. „Uz pomoć Saveza otvorenih data centara sarađujemo sa najvećim svetskim kompanijama i high-tech industrijom, ubrzavajući pojavu rešenja koja će odgovoriti na izazove koje nosi cloud računarstvo. „Industrija servera prošla je kroz neverovatnu transformaciju od kada je predstavljen Intel Pentium® Pro, 1995. godine.”

Intelov program Cloud Builders

Cilj programa Intel® Cloud Builders je ostvarivanje vizija projekta Cloud 2015. Intel je najavio značajan napredak ovog programa koji je ujedinio vodeće kompanije iz oblasti sistemskih i softverskih rešenja da rade na obezbeđivanju cloud rešenja i praktičnih vodiča na temu kako primeniti, održavati i optimizovati cloud infrastrukturu.

Pročitajte i:  Više od trećine organizacija imalo je ozbiljne probleme s krađom podataka iz cloud-a

Dok će savez biti zadužen za određivanje potreba cloud infrastrukture, program Intel Cloud Builders pomoći će ostvarivanje ovih potreba obezbeđujući potpuna rešenja. Program trenutno raspolaže sa 20 referentnih arhitektura, a još nekoliko je na vidiku. Program okuplja najvažnije tehnološke provajdere u oblasti cloud rešenja, uključujući Canonical, Cisco, Citrix, Dell, EMC, Enomaly, Eucalyptus Systems, Gproxy, HP, IBM, Intel, Joyent, Microsoft, NetApp, NetSuite, Novell, Parallels, Red Hat, Univa i VMware.

Intel, Grayling

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , ,