ePlaneta

Intel i LG razvijaju 5G telematik tehnologiju za povezivanje automobila

Na ovogodišnjem Svetskom kongresu mobilne telefonije (MWC) u Barseloni, kompanije Intel i LG Electronics (LG) najavile su zajedničku saradnju na razvijanju 5G telematik tehnologije koja predstavlja sledeću generaciju bežične tehnologije za automobile. Kompanija LG je prva kompanija koja će u ponudi imati telematik proizvode koji se oslanjaju na LTE, umesto na starije, 2G ili 3G mreže.

Telematik tehnologija koja je zasnovana na 5G mreži, prenosi podatke čak 33 puta brže nego 4G LTE, sa kašnjenjem odziva u trajanju od najviše jedne desetine kašnjenja trenutne mreže. Softver se može ažurirati pri velikim brzinama preko OTA mreže (Over The Air), dok infotainment sistem u automobilu omogućava brže preuzimanje video materijala kao i drugog multimedijalnog sadržaja.

Uz pomoć V2X (Vehicle to Everything) tehnologije, znatno smanjenje kašnjenja odziva 5G mreže moguće je čak i kada se automobili kreću velikim brzinama. Komunikacija između dva vozila, kao i između vozila i infrastrukture ili vozila i pešaka putem 5G mreže, omogućava prevenciju saobraćajnih nesreća i bezbedniju vožnju.

Pročitajte i:  LG monitori: Hedonizam na dva načina

Spajanjem snažne tehnologije mobilnih komunikacija i iskustvom koje poseduje u oblasti komponenti za vozila, kompanija LG je napravila značajne korake kako bi učvrstila svoju vodeću poziciju u sferi telematik tehnologije namenjene industriji pametnih automobila. LG ekskluzivno snabdeva vozila kompanije GM delovima za njihov 4G LTE OnStar telematski sistem, čime je LG ostvario vodeću poziciju u automobilskoj telematik industriji, sa tržišnim udelom od 30,1 odsto u 2013. godini, 30,3 odsto u 2014. godini i 29,9 odsto u 2015. godini, prema istraživanju kompanije Strategy Analytics.

„Verujemo da ćemo saradnjom sa kompanijom Intel nastaviti da gradimo naš imidž, kao kompanija koja zauzima vodeću poziciju kada su u pitanju proizvodi za 5G telematik komunikaciju”, izjavio je Kim Jin-yong, predsednik odeljenja za In-Vehicle Infotainment u okviru kompanije LG Vehicle Components.

„Kompanija LG je naš jedini snabdevač komponentima na projektu zajedničkog istraživanja i razvoja 5G telematike i veliko nam je zadovoljstvo što radimo zajedno”, izjavila je Aicha Evans potpredsednica kompanije i generalni direktor Intel Communication and Devices Group.

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,