Intel: IDF 09, dan treći

idf_2009_rattner_keynote_m Septembar 24, 2009. godine – Kompanija Intel održaće od 22. septmbra do 24. septembra u San Francisku Intel Developer Forum. Kratak prikaz najznačajnijih vesti predstavljenih od strane Erika Kima i Džastina Ratnera.

Erik Kim, “Arhitektura CE inovacija”

Viši potpredsednik i generalni direktor, Digital Home Grupe

U svom uvodnom obraćanju, Erik Kim otkrio je pojedinosti o novom procesoru kompanije Intel zasnovanom na SoC sistemu, Intel® Atom™ CE4100 procesoru, najnovijem članu porodice medija procesora dizajniranim da omogući pružanje televizijskih sadržaja. Kim je nastavio svoje obraćanje o tome kako je prenos televizijskih sadržaja napredovao i prošao brzo put od linearnog modela do optimizovanog modela prenosa na internetu. Centar TV inovacija sada je pomeren ka Intel CE platformi koja obezbeđuje procesorsku snagu za napredne medije poput 3D aplikacija.

Kim je takođe najavio da kompanija Intel sarađuje sa nekoliko ključnih igrača iz industrije kao što su Adobe systems, BBC, CBS i Cisco Transgaming po pitanju unapređenja sadržaja, aplikacija, usluga i obezbeđivanja infrastrukture za novu generaciju televizije, što će viziju interaktivne televizije učiniti realnom za jako kratko vreme.

Intelov Atom CE4100 procesor

Intelov najnoviji sistem na čipu namenjen potrošačkoj elektronici, od ranije poznata kao Sodavil, kombinuje medija procesore sa audio i video komponentama u cilju unapređenja povezanih CE uređaja. Ovaj sistem zasnovan je na 45nm tehnologiji i Intel® Atom jezgru i izgrađen je na popularnoj Intel® arhitekturi. On podržava kako Internet tako i programe koji se emituju u etru, dok je u stanju da svojom snažnom radnom snagom podržava intenzivne grafičke medijske aplikacije. Ovaj procesor takođe ispunjava sve neophodne uslove za povezane CE uređaje sa IPTV priključcima kao i digitalnu televiziju i medija plejere.

Pročitajte i:  Večito mlad, digitalni marketing

Adobe – Kako televizija sve više postaje interaktivna, Adobe Flash postaje sve važnija tehnologija koja omogućava programerima da uz pomoć videa, 3D animacija i obogaćene grafike naprave jedan sadržajan spoj. Kompanija Intel u saradnji sa Adobe radi na povezivanju Adobe Flash 10 sa Intel CE medija procesorima ne bi li optimizovala reprodukciju grafike i H.264 video zapisa u cilju omogućavanja i prikazivanja igrica zasnovanih na Flash tehnologiji na televiziji po prvi put.

Emitovanje – Igrice koje se isporučuju na zahtev sve više postaju popularne što svakako ima veze sa napretkom u interaktivnoj televiziji koja je postala moguća zahvaljujući Intel CE platformi. Jedna od novih usluga, nazvana GameTree.TV koja dolazi iz ponude TransGaming kompanije, omogućava postojećim PC igricama da rade na alternativnim operativnim sistemima koji se koriste za „laki“ prenos podataka sa PC računara na povezane CE uređaje koji su zasnovani na Intel medija porcesorima. TransGaming će takođe ponuditi i komplet za razvoj softvera kako bi pomogao programerima da pojednostave proces izrade igrica na CE platformama koje su zasnovane na Intel arhitekturi.

Džastin Ratner, “Konvergencija je stvar prošlosti: Budućnost televizije”

Tehnološki direktor, viši saradnik, direktor Intel laboratorija

Sam Ratner je pokušao da objasni šta korisnici mogu očekivati od televizije i kako će izgledati gledanje televizije 2015. godine. On je naveo podatak da se očekuje 15 milijardi uređaja koji će biti u mogućnosti da emituju stotine milijardi sati televizijskog programa. Stoga je potrebno još više sofisticiranijih načina za organizovanje sadržaja i pružanje usluga na zahtev. Intel laboratorije rade na unapređenju tehnologije kako bi izašla potrebama korisnika u susret.

Pročitajte i:  Adobe Acrobat ekstenzija za Chrome, Edge dobija PDF editor

“Light Peak” – brza tehnologija uvodi optički kabl u mainstream

FullChip_LaserOff_m Ratner je pokazao kakvu će korist jednog dana imati korisnici od “Light Peak” tehnologije dok rade na svom računaru, povezujući jedan kabl sa četiri široka RAID podsistema, zasnovana na SSD disku, i jednim velikim ekranom. Koristeći se tankim optičkim kablom, informacije se uvećanim protokom mogu prenositi između računara, uređaja za skladištenje i daljinskih perifernih adaptera. Postojeći električni kablovi i tehnologija koja se koristi u njihovoj izradi dosežu krajnje granice u praktičnoj primeni, kao i ograničenja u pogledu brzine i dužine. Razvijena od strane kompanije Intel pod radnim nazivom “Light Peak”, ova tehnologija optičkih kablova velike brzine omogućiće međusobno povezivanje mainstream elektronskih uređaja i dovesto do poboljšanja performansi. Kompanija Intel sarađuje sa proizvođačima optike kako bi kopmonente potrebne za “Light Peak” bile spremne do 2010. godine. Namera kompanije je da kroz saradnju sa partnerima na najbolji način odredi put kojim će se ova nova tehnologija pozicionirati i postati dostupna u računarima, ručnim uređajima, uređajima široke potrošnje. “Light Peak” će omogućiti:

  • Povećani protok: omogućavajući vam prenos od 10GB/s, bićete u prilici da prebacite podatke sa diska u roku od 30 sekundi. U toku naredne decenije, očekuje se da se skala popne na 100GB/s.
  • Optička tehnologija za mainstream korisnike: omogućava upotrebu manjih konektora, duže, tanje i fleksibilnije bakrene kablove u odnosu na ove koji su danas u primeni. Na primer, osoba se može uključiti u prenos nekog događaja koristeći ekran visoke rezolucije na mobilnom uređaju, a zatim se povezati sa televizijskim uređajem i pratiti prenos na velikom ekranu.
  • Mogućnost da povežete bilo koji uređaj preko jednog kabla: povežite periferne uređaje, razne ekrane, i više paralelnih protokola preko jednog kabla.
Pročitajte i:  Zarada na internetu - istina i zablude

Personalizovana televizija – Buduće tehnologije će postajati sve više lične, tvrdi Ratner. On je pokazao da tehnologije iz kompanije Intel Labs imaju sposobnost da pruzmaju informacije sa mobilnih internet uređaja korisnika, kao što su kalendari podataka ili poruke sa društvenih mreža, i automatski preusmeravaju na najbliži TV prijemnik, kroz listu prioritetnih programa i ponude koja je zasnovana na interesima gledalaca.

Interaktivna televizija: U Intel laboratorijama eksperimentisalo se sa tehnologijama poput LED diode, osvetljenja koje se koristi u uređajima široke potrošnje, kao i načina za komunikaciju između netbuka i televizora. Ukoliko se pokaže potreba za učešćem publike, poput glasanja za omiljenog pevača, svako od njih moći će da pristupi sa svog netbuk računara i glasa direktno ili dobije dodatne informacije o svom favoritu.

Intel

MMD CEE


Dokumenti za medije:

IDF09-Kim_rattner IDF informacije_FINAL srp.pdf
IDF09-32nm-Westmere-Products-Overview-eng.pdf

PC Press u saradnji sa MMD CEE


Facebook komentari:

Tagovi: , , , ,