Intel komentarisao izglede da Metaverse postane opšteprihvaćena platforma

Intel je u četvrtak komentarisao izglede Metaversa da nadvlada postojeći internet. Kompanija tvrdi da će za šire usvajanje nove generacije interneta biti potrebna mnogo veća računarska snaga.

PCPress.rs Image

Potrebni mnogo moćniji računari

Intel je Metaverse ocenio kao platformu sledeće generacije, koja pretenduje da zameni i world wide web i mobilne platforme. Međutim, da bi se virtuelno iskustvo doživelo i sinhronizovalo na pravi način, potrebna je mnogo moćnija tehnologija od postojeće. Raja Koduri, potpredsednik i generalni direktor poslovnih jedinica “Accelerated Computing Systems” i  “Graphics Group” u Intel-u, primetio je da su za Metaverse neophodni kompjuteri za nekoliko redova veličina jači od postojećih, sa punoo nižom latencijom vezanom za mnošto povezanih uređaja. Da bi ovako nešto bilo moguće, potrebna su ozbiljne nadogradnje celog interneta.

Šta je potrebno da bi Metaverse proradio?

On objašnjava da je, za sada, izazov pustiti samo dva čoveka u Metaverse prostor. Prigodno virtuelno iskustvo uključuje avatare sa mnogo detalja i senzornih sposobnosti, koji interaguju sa isto tako realističnim okruženjem. Sve to podrazumeva prenos podataka sa super- propusnim opsegom i izuzetno malom latencijom. Veliki izazov je rešiti ove zadatke za samo dva čoveka, a kamoli za stotine miliona korisnika. Zbog toga se procenjuje da će za ozbiljne nadogradnje biti potrebna 1000 puta veća računarska efikasnost od današnje. 

Pročitajte i:  Intel planira da prestane s proizvodnjom nekih komponenti

Pošto poboljšanje samog hardvera ne predstavlja rešenje za prevladavanje postojećih problema, veruje se da će se, kroz razvoj novih softvera i algoritama, situacija poboljšati za oko 5 godina. Međutim, treba napomenuti i da računarska snaga nije jedini faktor da bi Metaverse funkcionisao na pravi način. Koduri pominje uvođenje standarda koji će obezbediti da Metaverse bude decentralizovan i koji će regulisati prodore Big Tech-a.

Izvor: digit

 

 

 

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,