ASUS ROG Flow

Intel: Light Peak, optička veza za buduća povezivanja

Intel Chip Iako već USB3 standard donosi veliko ubrzanje u komunikaciji računara i periferija, pravo povećanje brzine očekuje nas tek uz primenu optičkih kablova. Kao i u slučaju USB standarda, kompanija Intel je inovator i u oblasti optičkog povezivanja, pa nas uskoro čeka Light Peak – svojevrsna varijanta fiber-optics magistrale za povezivanje.

Light Peak tehnologija treba da obezbedi fiber optics povezivanje za sve električne komponente, pružajući protok od 10 Gbps u početku, sa idejom da se već u sledećoj generaciji obezbedi protok od 100 Gbps. Sa ovakvim karakteristikama, kako se nadaju u Intel-u, Light Peak bi u perspektivi mogao da zameni sve današnje I/O protokole za prenos podataka, uključujući USB, HDMI, DVI i PCI-E.

O prednostima Light Peak tehnologije, govori nam Viktor Krutul – Direktor tima za optički razvoj u kompaniji Intel.

Na koji način planirate da smanjite cene Light Peak komponenti (konektora, kablova..) koje će bez sumnje biti skuplje u odnosu na cene USB3 standarda?

Sve je to stvar ekonomije obima (količine). Mi dizajniramo optiku namenjenu PC potrebama, koje su manje zahtevne u odnosu na sisteme sa većim protokom podataka.

Victor Krutul - Direktor tima za optički razvoj u kompaniji Intel Da li je Light Peak konkurent USB3 standarda ili njegov naslednik?

Light Peak predstavlja implementaciju interkonekcija velike brzine. Dugoročno predviđamo da će Light Peak i USB3 postojati istovremeno na tržištu, i mogu biti na jednom kompjuteru istovremeno.

Pročitajte i:  Intel počeo isporuku prve Iris Xe diskretne grafike za desktop

Koji tip konekcije će biti korišćen između Light Peak i interne sistemske magistrale?

Sa Light Peak dobijamo novi kontroler. On će povezivati optički modul sa IO uređajima na južnom mostu, grafici itd. Njegove glavne funkcije biće da utvrdi koje vrste uređaja su u sistemu i da njihove signale dovede do optičkog modula koji će ih konvertovati iz strujnog u optički signal.

Da li imate ambiciju da koristite Light Peak za konekcije unutar sistema?

U dugoročnom smislu, da, predviđamo da će biti korišćen najverovatnije za servere. Naš kratkoročni cilj je da koristimo Light Peak za povezivanje kompjutera između sebe, i povezivanje kompjutera sa perifernim uređajima.

Ako bi LPK kablovi bili opremljeni bakarnim žicama za napajanje, da li bi to ograničilo dužinu, što predstavlja prednost novog standarda?

Prvo, zadržaćemo USB napajanje i signalne žice u kablovima i konektorima. Kupci će želeti da ponovo koriste kablove za svoje uređaje koji nisu zasnovani na LKP, poput tastature i miševa. Sa USB 3, kablovi su ograničeni na 3 metra. Mi razmatramo novi kablovski/konektorski dizajn koji će podržavati samo optički prenos. Ovaj kabl može dostići i 10 100 metara. Moguće je obezbediti dotok struje za taj kabl, ali je nepraktično za tu dužinu, jer kako kabl postaje duži, tako žice za dotok struje moraju da budu deblje. 10m – 20m je praktična granica za kablove sa bakarnim žicama.

Pročitajte i:  Intel započeo anti-Mac kampanju

Da li možete da nam objasnite tehnologiju komunikacionog linka, da li je zasnovana na paketima podataka?

Da, tehnologija komunikacionog linka je zasnovana na paketima podataka. Light Peak koristi protokol zasnovan na paketskom prenosu podataka, pri čemu mi enkapsuliramo pakete drugih protokola koje podržavamo kao što su PCI express ili Display port u Light Peak paket koji zatim šaljemo kroz kabl. S druge strane, vrši se dekapsulacija Light Peak paketa i originalni paketi se dostavljaju na konačnu destinaciju.

Intel ChipŠta bi bilo neophodno da se inicijalna brzina od 10 Gbps poveća na teoretskih (obećanih) 100 Gbps?

Prva stvar koja je potrebna su brži laseri, ali to je realna granica do koje brzine mogu ići. Trenutno su laseri ograničeni na oko 20 Gbps – 25 Gbps. Očekujemo da vidimo povećanje u narednih pet godina.

Druga stvar koju bismo mogli da uradimo je da koristimo WAVELENGTH DIVISION MULTIPLEXING (WDM). Sa tehnologijom WDM stavljamo lasere različitih boja na isto optičko vlakno. Na primer, mogli bismo imati četiri lasera različitih boja pri brzini od 25 Gbps skoji šalju svetlost na jedno optičko vlakno. Na samom kraju koristimo uređaj, sličan prizmi kako bismo razdvojili svetlosne zrake različitih boja.

Pročitajte i:  Intel ukida sve Optane-only SSDove

Da li ostajete pri najavljenom terminu komercijalizacije Light Peak-a koja je najavljena za kraj ove godine?

Ono što smo rekli je da očekujemo da će komponente Light Peak-a biti dostupne krajem ove godine – pri čemu smo mislili na optički modul, konektor i kabl. Sve to će biti spremno krajem godine.

Ali ovlašćeni distributeri imaju svoje rasporede, koje mi ne možemo kontrolisati. Oni bi 2011. godine trebalo da isporuče kompjutere sa Light Peak tehnologijom.

Ima li napretka u standardizaciji tehnologije?

Mi imamo nameru da standardizujemo Light Peak, ne samo na računarima već i na perifernim uređajima (kamere, monitori, disk drajvovi itd). Trenutno radimo sa velikom brojem kompanija kako bismo indentifikovali najbolji način standardizacije.

Kako će biti izdavane licence kompanijama?

Najverovatnije će biti isto kao što se danas izdaju licence za USB protokol – znači ako neko želi da proizvede USB uređaj, odlaze u uobičajne institucije kako bi dobio specifikaciju. Ovo je slično načinu na koji USB danas funkcioniše (posetite usb.org). Isto će biti i u slučaju Light Peak-a.

PC Press

Facebook komentari:
BIZIT Seminar

Tagovi: , , ,