Top50 Glas publike

Intel namerava da ponudi 5G infrastrukturu i van sektora mobilnih telefona

Intel je danas, 25. februara, najavio nove čipove i partnerstva za koja se nada da će ubediti njihove investitore da će se milijarde dolara koje su uložili u istraživanja i razvoj 5G mrežne tehnologije, isplatiti.

PCPress.rs Image

Intel, drugi proizvođač čipova na svetu gledano po prihodima, ušao je u posao bežičnog prenosa podataka kupovinom nemačkog proizvođača modema Infineon 2011. godine. Njegov jedini glavni kupac modemskih čipova je Apple Inc. Međutim, Bob Swan, glavni izvršni direktor Intel-a, izjavio je da je budućnost Intel-a u 5G mreži, za koju se očekuje da će se pojaviti ove i naredne godine, kao i u prodaji modema proizvođačima van sektora pametnih telefona.

Intel planira da prodaje modeme proizvođačima za upotrebu u pametnim vozilima, kao i proizvođačima industrijske opreme. Takođe, Intel ima u planu i druge čipove – uključujući procesore (Hewitt Lake SoC) i takozvane programabilne čipove (field-programmable gate array – FGPA) koje je omogućio kupovinom Altera Inc u 2016. – u različitim mrežnim opremama. Proizvod za brži 5G saobraćaj – FGPA programabilna kartica N3000 – spaja se sa Intelovim portfolijem procesora i obrađuje do 100 Gbps mrežnog saobraćaja na 5G platformi, navodi Intel SVP mrežnih platformi, Sandra Rivera.

Pročitajte i:  Intel i dalje razmatra planove za izgradnju fabrike u Italiji

U ponedeljak, 25, feburara, na MWC 2019 konferenciji, Intel je saopštio da je postigao dogovor sa proizvođačem mrežnih uređaja Fibocom Wireless Inc, Arcadyan Technology Corp i drugima za uključivanje Intel modemskih čipova u takozvane module i gateway-e koji će pomoći industrijskoj opremi da se poveže sa 5G mrežom. Kompanija je takođe predstavila nove programabilne čipove koji će se takmičiti protiv Xilinx Inc, koji je u poslednjem tromesečju ostvario porast prihoda od 5G poslova.

Intel takođe ima za cilj da proda verzije svojih flagship procesora za upotrebu u 5G baznim stanicama, koje pomažu u prenosu signala mobilnih telefona nazad u core mreže i saopštio je da je postigao dogovore sa Ericsson-om i ZTE Corp-om za korišćenje Intel procesora u njihovoj 5G mrežnoj opremi.

Izvor: Reuters

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , , ,