Intel: nova genaracija platforme namenjene handheld uređajima nazvana „Moorestown”

intel_moorestown Nova generacija Intel platforme namenjene handheld uređajima, nazvane „Moorestown” treba da se pojavi 2010. godine i biće namenjena mobilnim internet uređajima i smart telefonima na tržištu.

Moorestown se sastoji od sistema na čipu (SoC), pod kodnim imenom “Lincroft” koji integriše procesorsko jezgro 45nm1, 2 Intel® Atom™, grafiku, video sisteme, kao i kontrolere memorije i ekrana. Platforma takođe uključuje i kontroler Input/Output Platform Controller Hub (I/O-PCH), nazvan “Langwell” koji podržava niz I/O blokova za povezivanje sa bežičnim internetom, senzorima kamere i fleš memorijom, pored objedinjavanja nekoliko nivoa kontrolnih funkcija. Morestown je obogaćen namenskim signalom Mixed Signal IC (MSIC) nazvan „Briertown” i primenjuje novu generaciju OS Power Management (OSPM). Pored toga, Moorestown je obogaćen i novijom verzijom softvera Moblin, Moblin v2.1.

Elementi SoC, I/O-PCH, MSIC i OSPM zajedno rade da bi za čak 50 puta smanjili utrošak energije kada se sistem nalazi u stanju mirovanja i duplo smanjili veličinu ploče u poredjenju sa Intelovom platformon prve generacije “Menlow”. Intel trenutno radi na izradi nove generacije dizajna Moorestown u saradnji sa vodećim proizvođacima sistema, među kojima su i Aava Mobile*, Compal Communications*, Compal Electronics*, EB*, Inventec*, LG Electronics* i Quanta*.

Na IDF-u u San Francisku, od 22. do 24. septembra, Intel je diskutovao o nekim jedinstvenim inovacijama platforme pored napretkanačinjenog u oblasti visokih performansi, smanjenja potrošnje i povezivanja.

Pročitajte i:  D-link EAGLE PRO AI Series Wi-Fi 6 pametni ruter

Stvoren da pruži visoke performanse

Moorestownslide Morestoon platforma dizajnirana je da pruži visoke performanse i da u potpunosti podrži PC internet. Visoka performansa je obezbeđena uz pomoć tranzistora niskog zagrevanja zasnovanih na 45nm high-k tehnologiji na sistemu Lincroft SoC i visoko integrisanog Langwell I/O-PCH hub-a. Ključne inovacije obuhvataju:

· Lincroft SoC arhitektura dizajnirana je da obezbedi širok spektar skalabilnih frekvencija za multimedijalne blokove (grafiku, video kodiranje, video dekodiranje), pružajući pri tom odgovarajuću performansu pri odgovarajućoj snazi, za ogovazajuću upotrebu u odgovarajućem vremenskom periodu.

  • Bus Turbo Mode povećava propusnost magistrale i smanjuje kašnjenje u odzivu procesora na zahteve memorije kada procesor radi na visokim frekvencijama čime se poboljšava performansa čitavog sistema.
  • Tehnologija Intel® Burst Performance Technology (Intel® BPT) omogućava da procesor po zahtevu ostvari visoku performansu, čime se omogućavaju visoke performanse na manjem prostoru bez uticaja na termički dizajn.
  • Platforma podržava tehnologiju Intel® Hyperthreading3 čime se omogućavaju izuzetne performense/ušteda energije i omogućava korišćenje modela orijentisanih ka istovremenom obavljanju više funkcija.
  • Langwell hub kombinuje PC i Handheld I/O – kao što su MIPI®-CSI, SDIO portovi, USB kontroleri, NAND kontroleri i audio sistemi – čime se doprinosi visokoj performansi cele platforme.
Pročitajte i:  Danko Jevtović - drugi mandat u Bordu direktora ICANN-a

357094 Dizajniran za malu potrošnju energije

Moorestown platforma uključuje niz inovacija na Lincroft, Langwell i Briertown. Pored toga, Intel koristi tranzitore high-k i vodeći 45nm proces da bi smanjio potrošnju energije.Glavne opcije koje omogućavaju smanjenje potrošnje energije su:

  • Lincroft, pored LVDS, podržava MIPI display interface. MIPI primena izlazi u susret potrebema uređaja sa rezolucijom handheld ekrana pri čemu zahteva malu potrošnju energije. Lincroft takođe podržava Low-Power DDR1 i DDR2 tehnologije memorije da bi izašao u susret različitim potrebema smart telefona i mobilnih internet uređaja.
  • Unapređena tehnologija Intel SpeedStep® stvara novi dinamički opseg za manju snagu , pri čmu potpomaže ostvarivanje performanse na zahtev koristeći dinamički napon i skalu frekvencije, čime se omogućava bolje iskustvo za korisnika i duži radni vek baterije.
  • Agresivna menadžment distribucije napajanja ka izolovanim delovima čipa na Lincroft SoC omogućava dostizanje novih standarda uštede energije time što zatvara delove koji se ne upotrebljavaju. Interfejs Langwell I/O-PCH sa MSIC (Mixed Signal IC) – Briertown –koji igra ključnu ulogu pri obezbeđivanju efikasno napajanje i omogućuje akumulaciju snage na Moorestown platformi. Pri isključivanju tranzitora koji nisu u upotrebi, potrošnja energije se smanjuje a radni vek baterije se povećava. MSIC takođe omogućuje brže tranzicije iz jednog stanja napajanja u drugo čime se omogućava češće i duže zadržavanje u stanjima sa izuzetno niskom potrošnjom energije.
  • Moorestown platforma primenjuje novu generaciju OS Power Management (OSPM), tehnike direktnog softverskog upravljanja napajanjem.
Pročitajte i:  Linkovi ka autoritativnim sajtovima loši za SEO?

intel-mid-slideout-1Optimizovan za male i uglađene forme

Nekolicina optimizacija na Moorestown platformi duplo smanjuju veličinu ploče u poređenju sa Menlow platformom. Kad je u pitanju tradicionalna PC platforma, veliki broj ugrađenih kontrolera, USB čipova, klokovanih čipova i kontrolera skladištenja raspoređeno je na matičnoj ploči. Kad je u pitanju Moorestown platforma, Intel je preduzeo agresivne mere da bi integrisao ovu funkcionalnost u Briertown MSIC i Langwell I/O-PCH u nameri da postigne znatna smanjenja forme.

intel-mid-slideout-2Omogućavanje stalne povezanosti

Intel sarađuje sa liderima u industriji da bi korisnicima obezbedio da uvek budu konektovani koristeći uređaje zasnovane na Moorestown platformi. Uređaji zasnovani na Moorestown-u će imati 3G/HSPA module proizvedene od starne kopanija Option* i Ericsson*. Morestown će takođe podržavati Intelovu novu generaciju WiMAX ili 4G tehnologije pod kodnim imenom “Evans Peak”.

atomsku


Intel

MMD CEE

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,