TrendMicro

Intel-ov čip može da „namiriše“ 10 opasnih hemikalija

Od svih čula, veštačku inteligenciju je najteže naučiti da prepozna mirise. Najnoviji napredak na tom polju napravili su istraživači iz Intel-a i sa Kornel Univerziteta. Oni su uspeli da treniraju neuromofički čip da uči i prepozna mirise 10 opasnih hemikalija. U budućnosti, ovaj „elektronski nos“ implementiran na robotima, biće sposoban da detektuje oružje, eksplozive, narkotike, a možda čak i bolesti.

PCPress.rs Image

Intel Loihi, čip za mirisne receptore

U pitanju je Intel-ov Loihi čip za koji je dizajniran specijalan algoritam zasnovan na mirisnim receptorima u mozgu. Kada nešto pomirišemo, molekuli stimulišu ove receptore u nosu. Nakon toga oni šalju signale delu mozga zaduženom za miris, koji tada ispuštaju električne pulseve. Istraživači su uspeli da u Loihi čipu rekonstruišu ceo taj proces.

Prema Intel-u, čip je sposoban da prepozna 10 mirisa, uključujući aceton, amonijak i metan, čak i kada ih prikrivaju drugi jaki mirisi. Sistem je osetljiv i za prepoznavanje je dovoljan samo jedan uzorak. Ovo je fantastičan uspeh, ako se uzme u obzir da druge tehnike zahtevaju ogroman broj uzoraka, kako bi dostigle sličan nivo preciznosti.

Pročitajte i:  Elon Musk pokazao prototip humanoidnog robota na Teslinom danu AI

Pored Intela i Kornel univerziteta, ovom problematikom bavi se i Google Brain Team u saradnji sa proizvođačima parfema. Oni pokušavaju da uspostave vezu između načina povezivanja molekula i očekivanog mirisa. Takođe, ruski istraživači koriste AI da prepoznaju smrtonosne mešavine gasova, ali i da uz pomoć mašinskog učenja rekreiraju mirise izumrlih vrsta cveća.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , , , , ,