Intel: 87% građana Srbije smatra da posedovanje računara deci omogućava viši kvalitet obrazovanja

Računari su, na najrazličitije načine, postali neizostavni deo našeg života, a njihove beskrajne mogućnosti koristimo ne samo na poslu, već i kod kuće. Ovakav stav potvrdilo je čak 72% građana Srbije u istraživanju koje je tokom marta sprovela kompanija Intel

Infografik1

Zahvaljujući računarima imamo olakšan pristup informacijama, a postali su i nezaobilazno sredstvo u edukaciji, biznisu, poslovnoj i privatnoj komunikaciji, kao i sve značajniji izbor razonode. Najveći broj ispitanika posedovanje kućnog računara smatra najkorisnijim u pogledu informisanosti (ocenivši informisanost sa 4,12 na skali od 1 do 5, gde je prosek 3), slede obrazovanje (3,90) i zabava (3,89), kao i održavanje kontakta sa prijateljima (3,82). Kao formalno edukacijsko sredstvo u školama i neformalno kod kuće, računari doprinose da i najmlađe generacije razvijaju beskrajnu inspiraciju i šire lepezu svojih interesovanja.

Infografik2

Prema podacima dobijenim na osnovu Intel-ovog istraživanja, računar ima i još jednu bitnu sociološku komponentu – postao je i sredstvo koje obezbeđuje ostvarivanje prednosti u odnosu na okruženje. Čak 87% građana Srbije smatra da posedovanje kućnog računara njihovoj deci pruža povoljniji položaj u odnosu na vršnjake u smislu obrazovanja, vladanja određenim veštinama i šansi za pronalazak boljeg posla.

Pročitajte i:  Intel će praviti čipove za Qualcomm i Amazon

Koliko je ta uloga značajna za mlade, ocenjivali su ispitanici koji imaju decu i/ili unuke. Vrednujući mogućnosti koje računar pruža u pojedinim oblastima života ocenama od 1 do 5, oni su došli do sledećeg redosleda po značaju: na prvom mestu je zabava (4,0), slede informisanost (3,90) i obrazovanje (3,83) dok je na kraju održavanje kontakata sa prijateljima (3,74).

Prema mišljenju 46% ispitanika, pravo vreme da njihovo dete/unuk dobije računar je period od 8 do 12 godine. Nešto manje (44%) smatra da deca svoj računar treba da dobiju nakon 13 godine, a to su u najvećoj meri nezaposleni i penzioneri kao i građani koji ili nemaju lična primanja ili se ona kreću do 15.000 dinara, dok broj građana saglasnih sa ovim stavom raste sa godinama starosti, a opada sa stepenom obrazovanja.

Prvi PC računar – Beskrajne mogućnosti sa Intel-ovom tehnologijom

Računari sa tehnologijom Intel Inside dostupni na lokalnom tržištu, nude beskrajne mogućnosti korisnicima bilo da ih koriste u školi, kod kuće ili na poslu.

Pročitajte i:  Najviše vremena dnevno u upotrebi mobilnih telefona provedu Brazilci

U školi, oni predstavljaju neiscrpan izvor inspiracije i nezamenljivo nastavno sredstvo koje omogućava pristup različitim izvorima obrazovanja i pomažu deci da razviju svoje veštine i lična interesovanja.

Kod kuće, beskrajne su granice njegove upotrebe – bilo da se koristi za posao ili zabavu, računar kojeg pokreće Intel-ova tehnologija ima izvanredne performanse i pomaže korisnicima da se povežu sa svetom.

Kada se koristi kao poslovna alatka, računari sa Intel-ovim tehnočigijama su ključni za proširenje poslovanja, unapređenje produktivnosti i ostvarivanje uštede, zahvaljujući visokoj energetskoj efikasnosti. Jednostavni su za kroišćenje zahvaljujući fleksibilnom dizajnu uklapaju se u svaki radni prostor.

O istraživanju

Istraživanje je sprovedeno na reprezentativnom uzorku od 1050 ispitanika tokom meseca marta 2016. godine. Ispitivana je populacija punoletnih građana Republike Srbije u opštinama, gradovima, mesnim zajednicama i mestima na teritoriji čitave Srbije.

 

Izvor: Intel

Facebook komentari:

Tagovi: ,