Intel počinje sa isporukom novih Atom procesora

PCPress.rs ImageKompanija Intel Corporation objavila je danas dostupnost svoje najnovije mobilne platforme zasnovane na Intel Atom procesoru, poznate pod kodnim imenom Cedar Trail. Dizajnirana da obezbedi mobilno i kompaktno računarstvo sa odličnom autonomijom baterije po pristupačnoj ceni, najnovija platforma donosi nekoliko novina netbook računarima koje su postale popularne zahvaljujući studentima, porodicama i onima kojima su potrebni produktivnost i pretraživanje interneta. Ovi uređaji biće dostupni početkom 2012. i to preko kompanija Acer, Asus, HP, Lenovo, Samsung i Toshiba.

Sistemi zasnovani na novim Intel Atom procesorima raspolažu sa 10 sati autonomije baterije i nekoliko nedelja standby režima. Pored toga, Intel je unapredio performanse procesora i celokupnog sistema dok je potrošnja energije smanjena za 20 odsto u poređenju sa prethodnom platformom. Zasnovana na Intelovoj vodećoj 32nm tehnologiji, Intel je objedinio nekoliko novih karakteristika u ovoj platformi, kao što su Intel Wireless Display i Intel Wireless Music. Uz pomoć ovih novih karakterstika i bežičnih uređaja, korisnici mogu da razmenjuju video sadržaj i fotografije bežično sa svog netbook računara na televizor ili puštaju muziku na svojim kućnim stereo zvučnicima.

Pročitajte i:  Promena strategije: tik i tok u jednoj generaciji Intel servera

Dodatne karakterstike kao što je Intel Smart Connect tehnologija omogućuju korisnicima da imaju instant internet vezu čim otvore zaslon svog netbook računara, i raspolažu email-om, Twitter-om ili RSS informacijama koje se automatski ažuriraju čak i u stanju hibernacije. Tehnologija Intel Rapid Start omogućuje brz povratak iz standby režima i čuva autonomiju baterije. Dvojezgarni Intel Atom procesor N2600 i Intel Atom procesor N2800 upareni su sa Intel NM10 Express čipsetom što omogućuje tanji dizajn netbook računara. Uz mobilne procesore, Intel nudi procesor D2500 i D2700 za desktop računare osnovnih performansi i all-in-one modele, kao i za inteligentna sistemska rešenja. Platforma podržava veliki broj operativih sistema uključujući Windows, MeeGo i Tizen.

Nove karakteristike i smanjena potrošnja

Novi procesori pružaju efikasniji TDP (Thermal Design Power) i opcije upravljanja energijom kao što su Intel Deeper Sleep i Intel SpeedStep tehnologije koje omogućuju manju potrošnju energije, time ih čineći vrlo privlačnim izborom za netbook računare, kao i za inteligentne sisteme uključujući zdravstvenu opremu i maloprodajne sisteme.

Kada je zdravstvo u pitanju, povećana autonomija baterije i unapređena grafika dovode do poboljšanja brige i informisanosti o pacijentima. ARBOR tehnologija predstaviće nove terminale koji će pružati informacije o pacijentima i zabavu za pacijente i koji su zasnovani na Intel Atom N2800 i pomažu zdravstvenim radnicima da poboljšaju organizaciju poslovanja, efikasnost kao i da umanje broj grešaka i da poboljšaju kvalitet zdravstvene brige.

Pročitajte i:  ASUS ROG Zephyrus M16 - Potvrda dominacije

Karakteristike stalne povezanosti takođe su idealne za osnovne POS sisteme sa sposobnošću brzog podizanja sistema. POS terminali zasnovani na Intel Atom D2700 procesoru i koje proizvodi kompanija NCR Corporation biće instalirani u restoranima i maloprodajnim objektima na teritoriji Sjedinjenih Američkih Država počevši od prvog kvartala 2012.

Inteligentni sistemi nude sedmogodišnju garanciju, kao i podršku za operativne sisteme Windows Embedded Standard 7, Windows XP i XPe, Windows Embedded Compact, Yocto Project i Wind River VxWorks. Sistemi zasnovani na novom Intel Atom procesoru biće dostupni početkom 2012. godine.

Izvor: Intel

Facebook komentari:

Tagovi: