PC Press Hosting 2020

Intel (ponovo) odlaže proizvodnju 7nm procesora

Intel je objavio svoje planove za 7 nm čipove, koji ne idu na ruku investitorima. Naime, prelazak na 7 nm tehnologiju u ovoj kompaniji drugi put je odložen za šest meseci, tako da je sada kašnjenje pomereno na godinu dana, u odnosu na početne planove.

Ovo obaveštenje je stiglo nakon što je Apple objavio da će se u budućnosti oslanjati na sopstvene procesore za računare. Uz to, glavni konkurenti, AMD i Nvidia već su počeli da upotrebljavaju 7nm tehnologiju za izradu efikasnijih procesora.

Kako dalje?

Intel je ove godine ubrzao tranziciju na 10 nm proizvodni proces, zbog velike potražnje i proširenja linije svojih proizvoda. To uključuje i proširen portfolio 10 nm „Tiger Lake“ Intel Core procesora koji će uskoro biti lansirani, kao i prvi 10 nm serverski CPU, „Ice Lake“, koji je planiran za kraj ove godine.

U drugoj polovini sledeće godine, Intel planira da predstavi novu liniju klijentskih CPU-ova, pod kodnim imenom „Alder Lake“, koji će uključivati i njihov prvi 10 nm desktop CPU i novi 10 nm serverski CPU („Sapphire Rapids“).

Pročitajte i:  Apple ponovo zatvara radnje u SAD

Zbog svega toga prelazak na 7 nm tehnologiju je pomeren, kako bi se ovim procesorima dalo vremena da nađu svoje mesto na tržištu.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
PC-Auto

Tagovi: , , , , , , , , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.