TrendMicro

Intel predstavio svoje pametne naočare

Intel je predstavio svoje lake pametne naočare, koje su u početnoj fazi razvoja, te izgledaju poput običnih, i na taj način potvrdio prethodne glasine o ovom proizvodu.

PCPress.rs Image

Vaunt, kako je radno ime ovog proizvoda, navodno imaju plastični ram, te su teške ispod 50 grama – nešto više od običnih naočara, ali manje od svojih drugih pametnih rođaka. Elektronika je smeštena u okvir, te upravlja laserom koji emituje jednobojne slike od 400 x 150px direktno u oko posmatrača. Naočare tako nemaju kameru, čime se smanjuje osećaj neprirodnosti koji postoji prilikom korišćenja drugih pametnih modela.

Tako su Vaunt naočare namenjene za pružanje jednostavnih obaveštenja, te iz kompanije kažu da su diskretnije od pametnih satova, budući da mogu da se koriste prilikom obavljanja bilo kojih drugih radnji. Tako korisnik, na primer, može da dobije informaciju o rođendanu, te druge lične podatke osobe sa kojom komunicira preko pametnog telefona, a senzori za kretanje mogu da odrede u kojoj se prostoriji nalazi, te da mu, ako je, na primer, u kuhinji, emituju recepte ili prethodno sastavljene liste za kupovinu.

Pročitajte i:  Intel tvrdi da će Arc A770 biti bolji od RTX3060

Ono što najviše brine jeste laser koji sliku emituje direktno u oko, ali se, kako kažu iz kompanije, radi o tehnologiji male snage, što sprečava da dođe do bilo kakvih oštećenja. Displej nije vidljiv ukoliko se ne gleda direktno u njega, tako da su naočare udobne za nošenje, te ne ugrožavaju vidno polje korisnika.

Druge opcije uključuju Bluetooth konekciju za povezivanje sa pametnim telefonom, procesor za aplikacije, kompas i akcelerometar zahvaljujući kojem naočare mogu da odrede u kojem smeru korisnik gleda, te gde se nalazi, a sledeći modeli bi mogli da sadrže i mikrofon koji bi funkcionisao zajedno sa glasovnim asistentima poput Alexa-e ili Siri. Za upravljanje naočarima mogli bi da se koriste jednostavni pokreti, poput klimanja glavom, a kako korisnik ne bi morao da prekida određenu radnju da bi izabrao neku opciju.

Proizvod je još uvek u ranoj fazi razvoja, te bi u budućnosti mogao da krene u mnogo različitih smerova, tako da stručnjaci ovaj Intel-ov poduhvat još uvek doživljavaju kao eksperiment, pre nego konačan proizvod.

Pročitajte i:  Intel planira otpuštanje radnika zbog slabe prodaje računara

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , , , ,