Intel prepolovio cene i9 procesora

Korisnici koji obavljaju zahtevne poslove kao što su video editing, ili okoreli igrači koji žele da se igraju u najvišoj rezoluciji i sa najvišim nivoom detalja uskoro će moći da nabave nove Intel procesore visoke klase po cenama koje su praktično duplo niže od prošlogodišnjih.

PCPress.rs Image

Na primer, Core i9-9980XE procesor koji košta 1.990 dolara, biće zamenjen sa Core i9-10980XE modelom po ceni od 979 dolara, a u prodaji će se naći tokom novembra.

Potpredsednik Intel Clien Computing Group, Frank Soqui, naglasio je da ljudi više ne žele da plaćaju mnogo novca za malo poboljšanje performansi. Zbog toga je i odlučeno da se značajno snize cene novih proizvoda, kako za retail tržište, tako i za biznis (za radne stanice)

Nekada dominantan proizvođač čipova, sada je suočen sa oštrom konkurencijom, od kojih je najistaknutiji AMD. Zato, pored smanjenja cene, 10980XE čip sa 18 jezgara donosi osnovnu brzinu od 3.0 GHz (što je isto kao u prethodnoj generaciji), ali i nešto brži turbo mod (4.8 GHz u odnosu na 4.5 GHz).

Pročitajte i:  Intel izdao saopštenje o CPU problemima, optužuje proizvođače matičnih ploča 

Core i9-10900X ima 10 jezgara i donosi bazni klok od 3.7 GHz (u odnosu na prologodišnji model koji je radio na 3.5 GHz), kao i turbo brzinu od 4.7 GHz (umesto 4.5 GHz). A njegova cena je 590 dolara (prethodni model je koštao 1020 dolara). Ipak, ovo su veleprodajne cene, za kupce koji naruče više od 1.000 čipova, pa se krajnje cene mogu razlikovati kada se čipovi sledećeg meseca nađu u prodavnicama.

Izvor: Cnet

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,