Laptop leto 2022

Intel: pristupačniji SSD diskovi za netbook i desktop računare

X25-V retail box SSD diskovi kapaciteta 40 GB korisnicima nude napredne performanse po povoljnim cenama

Kompanija Intel Corporation predstavila je danas novi model u svojoj seriji SSD diskova visokih performansi: Intel® X25-V Value SATA SSD. Po ceni od 125 dolara, disk kapaciteta 40 gigabajta (GB) namenjen je segmentu netbook računara i dual-drive/boot drive desktop računara kako bi korisnicima pokazao prednosti solid-state računarstva po povoljnim cenama.

SSD diskovi mogu da zamene ili da rade paralelno sa tradicionalnim HDD diskovima. Bez pokretnih delova ili ploča, SSD diskovi su pouzdaniji i boljih performansi od HDD diskova. Ova činjenica pruža mogućnost korisnicima da budu produktivniji jer su u prilici da iskuse brže reakcije sistema. Uz povoljne cene, korisnici su sada u prilici da uživaju u prednostima SSD diskova dodajući jednu od SSD opcija svojim desktop računarima u vidu dual-disk ili “boot disk” konfiguracije. U slučaju dual-disk konfiguracije, Intel X25-V SSD se dodaje desktop računaru uz već postojeći HDD. Na SSD disku se nalaze operativni sistem i omiljene aplikacije kako bi se iskoristile prednosti 4 puta bržih performansi u odnosu na 7200 RPM HDD.** Korisnici zadržavaju postojeće HDD diskove kao način za dobijanje više kapaciteta za čuvanje podataka. Ova mogućnost se najčešće naziva “boot” disk s obzirom da SSD ubrzava butovanje ili vreme potrebno za start računara.

Pročitajte i:  Najnoviji Acer Swift 5 dolazi sa 16:10 ekranom i 12. generacijom Intel procesora

Na primer, sa boot diskom kapaciteta 40 GB, korisnik može da podigne SSD pod Microsoft* Windows 7 operativnim sistemom, Microsoft Office aplikacijama i svojim omiljenim igricama, poput igre Dragon Age: Origins, i iskusi do 43 odsto brže performanse sistema ili 86 odsto poboljšano igračko iskustvo. SSD diskovi takođe ubrzavaju operacije poput vremena potrebnog za startovanje sistema, otvaranje aplikacija i fajlova ili izlazak iz standby režima.

„SSD disk kompanije Intel je naš najprodavaniji SSD“, izjavio je Stephen Yang, menadžer za SSD diskove internet portala Newegg.com. „Uz ovako pristupačnu cenu za ulazni nivo uređaja, više korisnika će imati priliku da oseti prednosti SSD tehnologije, ne samo u netbook računarima ili vrhunskim desktop konfiguracijama, već i na prosečnim desktop računarima. Ovo je cena koja će omogućiti da veći broj korisnika prihvati tehnologiju.“

X25-V SSD Model Intel X25-V ima 40 GB 34 nm NAND fleš memorije. Ova NVM memorija čuva podatke, čak i kada je napajanje isključeno, i primenjuje se u uređajima poput pametnih telefona, muzičkih plejera, memorijskih kartica ili SSD uređaja zbog lakšeg i pouzdanijeg skladištenja podataka. Prednosti SSD diskova nad tradicionalnim HDD uključuju bolje performanse, veću autonomiju baterije i izdržljivost.

Pročitajte i:  Šestojezgarni procesori su sada popularniji od četvorojezgarnih čipova na Steam-u

„Time što smo dodali model Intel X25-V grupi SSD uređaja visokih performansi, omogućili smo našim partnerima zaduženim za prodaju čitav niz kvalitetnih unapređenja za notebook računare, desktop sisteme sa dvostrukim diskom ili ugradne aplikacije“, kaže Pete Hazen, direktor marketinga u Intel NAND Solutions grupi. „Prihvatanje SSD diskova i dalje predstavlja jedan od najuzbudljivijih trendova kada su u pitanju personalni računari, a ovi osnovni proizvodi omogućavaju korisnicima da uživaju u produktivnosti i performansama Intel SSD diskova po novoj ceni.“

Upravo disk Intel X25-V kapaciteta 40 gigabajta nadopunjuje liniju mejnstrim SATA SSD proizvoda Intel X25-M, koja nudi kapacitete od 80 GB i 160 GB. Svi Intelovi SSD diskovi dizajnirani su i izrađeni korištenjem NAND fleš memorije kompanije Intel, iz IM Flash Technologies (IMFT) i uključuju kontroler i osnovni firmware koji se može unapređivati. Model X25-V imaće cenu od 125 američkih dolara za 1000 jedinica i trenutno je na lagerima dostupnim za distribuciju širom sveta.

Takođe, model X25 V poseduje podršku za Microsoft Windows 7 Trim funkciju preko aplikacije Intel SSD Optimizer. U sklopu Intel SSD paketa alatki, nalazi se i set alatki koje je razvila kompanija Intel, a koje omogućavaju bolje upravljanje i podešavanje performansi Intel SSD uređaja.

Pročitajte i:  Intel je upravo predstavio "najbrži" procesor za desktop računare

Korisnici operativnih sistema Windows XP i Vista mogu preuzeti unapređenja na stranici www.intel.com/go/ssd.

Intel, Grayling

U petak 19. marta čitajte na www.pcpress.info vikend specijal:

Malo SSD, malo HDD — “SSD diskovi su znatno pojeftinili, pa za svega stotinak evra možete uživati u superbrzom sistemskom disku. Kapacitet je ipak još mali – zato mnogi tragaju za hibridnim rešenjem. Isprobali smo i uporedili najbrže hard diskove i SSD module raspoložive na tržištu”

Ne propustite ako želite da saznate da li je pravo vreme za SSD, te kako kombinovati SSD i HDD za postizanje optimalnih performansi u okviru prihvatljive cene…

PC Press

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,