Intel se pridružio DARPA u potrazi za “svetim gralom” enkripcije

Intel će učestvovati u DARPA (Defense Advanced Research Projects Agency)  programu DPRIVE, koji za cilj ima razvoj akceleratora za potpuno homomorfnu ​​enkripciju.

PCPress.rs Image

Intel se pridružio DARPA u potrazi za “svetim gralom” enkripcije

„Potpuno homomorfno šifrovanje (fully homomorphic encryption -FHE) ostaje sveti gral u potrazi za zaštitom podataka tokom upotrebe“, rekao je glavni inženjer Intel Labs Rosario Cammarota.

FHE je pristup sigurnosti podataka koji pruža matematički dokaz enkripcije korišćenjem kriptografskih sredstava, za koja je DARPA rekao da bi potencijalno mogao da pruži novi nivo sigurnosti oko toga kako se podaci čuvaju i manipulišu. Danas tradicionalno šifrovanje štiti podatke dok se čuvaju ili prenose, ali informacije moraju da se dešifruju da bi se izvršilo izračunavanje, analiziralo ili upotrebilo za obuku modela mašinskog učenja, objasnila je agencija. Dešifrovanje ugrožava podatke, izlažući ih mogućem kompromitovanju. FHE omogućava računanje na šifrovanim informacijama, omogućavajući korisnicima da uspostave ravnotežu između korišćenja osetljivih podataka u potpunosti i uklanjanja rizika od izloženosti.

Iako je FHE pozicioniran kao održiv put napred, potrebna mu je velika količina računarske snage i vremena. DARPA je lansirala DPRIVE kako bi smanjila vreme obrade sa nedelja na sekunde. Microsoft je ključni cloud ecosystem i homomorfni partner za enkripciju, koji predvodi komercijalno usvajanje tehnologije koja je razvijena testiranjem u cloudu, uključujući Microsoft Azure i Microsoft JEDI cloud sa vladom SAD-a. Intelova uloga biće u dizajniranju application-specific integrated circuit akceleratora, kako bi se smanjio režijski učinak koji je trenutno povezan sa potpuno homomorfnom enkripcijom.  Intel se pridružuje DPRIVE-u zajedno sa Duality Technologies, ​​Galois i SRI International. Pored toga, timovi istražuju nove pristupe upravljanju memorijom, fleksibilne strukture podataka i modele programiranja i formalne metode verifikacije kako bi se osiguralo da je implementacija FHE tačna prema dizajnu i pruža poverenje korisniku, rekao je DARPA.

Pročitajte i:  Microsoft upozorava hiljade cloud computing korisnika 

Izvor: Zdnet

Facebook komentari:

Tagovi: ,