ERP 2024

Intel stopira netbook platformu kompanije Nvidia

PCPress.rs ImageTaman kada se pomislilo da će se stvari na netbook/nettop tržištu malo “zakuvati” u hardverskom smislu, usledio je hladan tuš. Na našem sajtu ste mogli pročitati informaciju da se Nvidia sprema za ulazak u pomenute tržišne segmente. Ona je pripremila  GeForce 9400 čipset sa integrisanom grafikom, te predstavila Ion platformu baziranu na njemu. Ona je zahvaljujući naprednim osobinama smesta privukla dosta pažnje OEM proizvođača, kako zbog odličnih performansi koje ovaj čipset omogućava, tako i zbog donošenja brojnih novina u ovu klasu, kao što su HDMI konektori, akceleracija video sadržaja visoke definicije, DirectX 10 podrška i slično.

Međutim, Intel – kako stvari trenutno stoje – neće dozvoliti da do toga dođe. Nazvao to neko (zlo)uporebom monopola ili ne, tek najveći proizvođač čipova na svetu je najavio da neće dozvoliti korišćenje Atom procesora u kombinaciji sa bilo kojim drugim čipsetovima, osim Intel 945 čipsetova koji se trenutno koriste u računarima ovog tipa. To automatski znači da proizvođači hardvera neće biti u mogućnosti da upare Nvidia čipset i Intel Atom procesore, koji praktično  nemaju konkurenciju u ovom tržišnom segmentu. To u praksi znači da će korisnici ostati uskraćeni za mogućnosti koje bi donela nova rešenja,  koja su na papiru delovala veoma obećavajuće. Ovakav potez svakako drastično otežava nastanak platforme i guši je u samom začetku, čime se svakako ne doprinosi obogaćivanju ponude i stvaranju ozbiljnije alternative.

Pročitajte i:  Nvidia prestigla Apple i postala druga najvrednija kompanija na svetu

Ostavljamo našim čitaocima da sami procene kakav utisak na njih, posmatrano iz generalnog koncepta PC tržišta, ostavlja zatvaranje jedne hardverske platforme. Podsetimo da su lowcost računari, koje čine (većim delom) netbook i (manjim delom) nettop uređaji sve bitnija stavka kada se radi o prodaji i zaradi, te da su sektor kome se predviđa pravi bum i porast u narednim godinama, što posebno dolazi do izražaja u uslovima globalne ekonomske krize i pada prodaje.

Izvor: The Inquirer, PC Press

Facebook komentari: