BIZIT 2022

Intel ulaže u Evropski exascale computing istraživački centar

Multimilionska investicija kompanije Intel omogućiće stvaranje Evropskog exascale computing istraživačkog centra namenjenog isključivo HPC (High Power Computing) istraživanju Intel-exascale

  • Istraživači nove Evropske Intel laboratorije istraživaće računare sa hiljadu puta boljim performansama u odnosu na današnje super kompjutere
  • Centar postaje deo Intelovih istraživačkih laboratorija (Intel Labs Europe), istraživačke mreže kompanije Intel koja okuplja 900 istraživača u regionu Evrope
  • Kompanija Intel se odlučila na multimilionsko ulaganje u novu laboratoriju. Ustanove CEA, UVSQ i GENCI zajednički će doprinositi projektu

PARIZ, 20. novembar 2009. godine – Komisija za atomsku energiju (CEA, Commissariat à l’Énergie Atomique), Francuski nacionalni kompjuterski centar visokih performansi (GENCI, Grand Equipement National de Calcul Intensif), korporacija Intel i Versajski Univerzitet “Saint Quentin en Yvelines” ( UVSQ, Université de Versailles Saint-Quentin-en-Yvelines) sklopili su dogovor o pokretanju Evropskog exascale computing istraživačkog centra. Kao deo Intelovih istraživačkih laboratorija ( Intel Labs Europe ) ovaj centar će se baviti načinima stvaranja kompjuting sistema visokih performansi koji će iskazivati hiljadu puta bolje performanse nego današnji super kompjuteri. Termin “exascale” odnosi se na računare koji su u mogućnosti da procesuiraju 1 trilion (1 milion miliona miliona) instrukcija po sekundi.

Pročitajte i:  Intel i Samsung predstavili računar sa „rastegljivim“ ekranom

Kompanija Intel podržaće Evropski exascale computing istraživački centar sa više milionskom investicijom tokom petogodišnjeg perioda. Tri partnera, CEA, GENCI i UVSQ uložiće još toliko sredstava. Ovo je prva laboratorija kompanije Intel koja je fokusirana isključivo na računare visokih performansi. To će upotpuniti i dodatno proširiti postojeće programe istraživanja računarstva visokih performansi, investicija i inicijativa koje uključuju i program Intel Academic Community ili “Mapping the Globe from Space”projekat Evropske svemirske agencije (European Space Agency).

“Francuska preuzima vodeću ulogu u istraživanju računara visokih performansi u Evropi,” izjavio je Stiv Pavlovski, viši saradnik kompanije Intel i generalni direktor dela Intel Architecture grupe zaduženog za centralnu arhitekturu i planiranje. “Odlučili smo se na saradnju sa ove tri organizacije zbog njihove kompetentnosti u svetskim okvirima kada je u pitanju exascale i računarstvo visokih performansi.”

Istraživačka agenda Evropskog istraživačkog centra cxascale computing uključivaće integraciju multi petaFLOPS sistema, razvoj naprednih performansi optimizacionih tehnika, kao i saradnju sa krajnjim korisnicima kako bi se optimizovale performanse superračunara u oblastima poput energetike, seizmologije, računarske dinamike fluida i zdravstva.

Pročitajte i:  AMD-ov Ryzen 7000 Eco Mode je prilično efikasan

Očekuje se da bi razvoj ovih tehnika uticao tako da superračunari rešavaju znatno kompleksnije probleme od onih kojima se bave danas. Na primer, u oblasti zdravstva bi se mogle omogućiti visoko sofisticirane genomske kalkulacije, omogućujući individualiziran tretman svakog pacijenta, ili simulaciju interakcije među ćelijama kako bi se omogućilo lečenje raka. Druga primena mogla bi biti seizmologija, gde bi se kroz exascale computing mogla omogućiti detaljnija predviđanja pokreta tla na mestima gde se zemljotresi očekuju.

Istraživački centar exascale computing kombinovaće ekspertize fransuskih istraživača i viziju koju kompanija Intel ima kada je u pitanju computing visokih performansi. Za početak, biće uposleno oko 12 ljudi, a očekuje se da će se vremenom taj broj utrostručiti.

Kompanija Intel ima dug istorijat inovacija i kreativnosti sa programima razvoja i istraživanja u Evropi koji povezuju oblasti kao što su dizajn čipa, razvoj softvera, mobilne komunikacije i servisi, istraživanje čipa na nivou atoma, razvoj ključnih proizvoda kompanije Intel i istraživanje tehnologija koje bi mogle pomoći populaciji koja stari da vodi zdraviji i bolji život.

Pročitajte i:  Procurele informacije o 13. generaciji Intel desktop procesora

Napori koje kompanije Intel čini u oblasti istraživanja i razvoja, uključuju laboratorije u vlasništvu kompanije Intel fokusirane na razvoj proizvoda kompanije, združena istraživanja sa evropskim univerzitetima, razvoj inovacija i saradnju sa industrijom i akademijom, učestvovanje u programima Evropske unije i saradnju sa partnerima.

Izvor: MMD CEE

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , ,