ePlaneta

Intelu ukinuta kazna od 1,06 milijardi dolara

Intel je još 2009.godine dobio rekordnu kaznu zbog slučaja protiv monopola.

PCPress.rs Image

Intel ipak nije kriv

Bar za sad, Intel je trijumfovao u dugotrajnom antimonopolskom slučaju u kojem je Evropska komisija kaznila proizvođača čipova rekordnom novčanom kaznom. Drugi najviši sud u Evropi, poništio je kaznu od 1,06 milijardi evra izrečenu kompaniji još 2009.godine.

Tada je Komisija utvrdila da je Intel zloupotrebio svoju dominantnu poziciju na tržištu i tada naneo štetu svojim rivalima nudeći proizvođačima kao što su HP, Dell i Lenovo podsticaj za korišćenje svojih mikroprocesora umesto onih iz konkurentskih AMD-ovih.

Kompanija je, naravno uložila žalbu na odluku, ali je sud potvrdio kaznu 2014.godine. Intel je imao plan da isključi AMD sa tržišta i „pokušao je da sakrije antikonkurentsku prirodu te prakse“, rekao je sud.

Međutim, 2017.godine najviši sud u Evropskoj uniji naložio je preispitivanje kazne. Predmet je vratio Opštem sudu, na osnovu toga što Komisija nije razmatrala sprovođenje ekonomske procene o tome kako je Intel-ova aktivnost uticala na sposobnost njegovog rivala da se takmiči protiv njega.

Pročitajte i:  AMD ostvaruje značajne dobitke u segmentu desktop CPU-a u odnosu na Intel u prvom kvartalu 

Sada je Opšti sud doneo svoju odluku u kojoj je potvrdio da je Komisija svih tih godina izvršila nepotpunu analizu šeme rabata kompanije. Odnosno, nije moguće utvrditi da li su popusti koje je Intel ponudio proizvođačima „sposobni da imaju ili bi verovatno imali antikonkurentne efekte“.

Opšti sud je takođe odlučio da nije u poziciji da utvrdi koliku kaznu Intel mora da plati, pa je ukinuo i odluku i kaznu nametnutu proizvođaču čipova.

To je velika pobeda za kompaniju koja trenutno pokušava da sustigne AMD, a istovremeno se nosi sa nedostatkom globalnog lanca snabdevanja. Prema izveštaju Wall Street Journal-a, na odluku bi se i dalje mogla uložiti žalba i ona bi se vratila Sudu pravde ako se to dogodi.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,